Asya hisseleri Japonya Merkez Bankası toplantısı ertesinde geriliyor

Japonya Merkez Bankası’nın destek tedbirlerini artırmaktan kaçınması ertesinde Asya hisseleri düşüşe geçti, Japon yeni ise diğer para birimleri karşısında hızla değer kazanmaya başladı.

Asya hisseleri Japonya Merkez Bankası toplantısı ertesinde geriliyor

Japonya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, bankanın para bazında bir değişiklik yapılmadığı ve depozito oranının yüzde eksi 0,10 seviyesinde sabit tutulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, bankanın ekonomik aktivite ve fiyatlara yönelik riskleri incelemeye devam edeceği ve üç farklı boyutta (nicelik, nitelik ve faiz oranları) ek destek tedbiri alabileceği vurgulandı.

 

Yatırımcıların karara verdiği tepki sonrasında MSCI Asya Pasifik endeksi %0,8 oranında, Japonya Topix %0,6 oranında, Avustralya S&P/ASX200 %1,4 oranında ve Şanghay bileşik endeksi %1,2 oranında değer yitirdi. Amerikan doları karşısında güçlenen Japon yeni 114.12 seviyesinden 113.03 seviyesine erişti.

 

Forex piyasası  uzmanları, Japonya Merkez Bankası’nın kendisine hedef olarak belirlediği yüzde 2 enflasyon hedefinden halen uzakta olmasından ötürü yetkililerin yeni tedbirler almak konusunda çok gecikmeyeceklerini ifade etmektedir. Faiz oranlarının daha da geriye çekilmesi (bu sayede bankaların iş çevrelerine büyümekte kullanacakları kredileri daha kolay temin etmesinin sağlanması) merkez bankasının kullanabileceği araçlar arasındadır.

 

Japonya Merkez Bankası’nın bir önceki toplantısını yaptığı 29 Ocak tarihinden bu yana gelen rakamlar ülkenin son çeyrekte daralma yaşayan ekonomisinin yavaş bir hızda iyileştiğini işaret etmişti. Ocak ayına ait tüketici fiyatları endeksinin yerinde sayması, tüketicilerin ve üreticilerin nabzını ölçen endekslerin düşüş kaydetmesi Japon yetkililerin Haziran ayında yeni bir paket açıklayacağı inancını güçlendirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X