Atak helikopterinden tatbikatta ilk atış

Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nda milli taarruz helikopteri ATAK ve Cobra ile obüsler, hedefleri ateş altına aldı. ATAK’ın, böylece ilk kez tatbikatta atış yaptığı aktarıldı.

Atak helikopterinden tatbikatta ilk atış

İzmir’in Seferihisar ilçesinde düzenlenen Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın gece faaliyetlerinin yapıldığı birinci icra günü, sona erdi.

 

Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde gerçekleştirilen tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve tüm kuvvet komutanlarının yanı sıra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı Abdulrahman Saleh Al Bunyan, Katar Genelkurmay Başkanı Ghanim bin Shaheen Al-Ghanim, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Viktor Muzhenko, Polonya Genelkurmay Başkan Yardımcısı Anatol Wojtan, Japonya Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyofumi Iwata ve Pakistan Kara Kuvvetleri Komutanı Raheel Sharif’in de aralarında bulunduğu seçkin gözlemciler de takip etti.

 

Senaryo gereği tatbikatta, Özel Kuvvet timleri, deniz ve havadan sızarak planlanan hedefi etkisiz hale getirdi.

 

Ön kuvvet harekatı kapsamında süratli botla denize bırakılan SAS/SAT timinin keşif harekatında bulunmasının ardından F-16’lar, Özel Kuvvetler ve 135’inci Muharebe Arama Kurtarma (MAK) Filo tarafından işaretlenen hedefleri vurdu.

 

Hedefler ateş altında

 

Ayrıca milli taarruz helikopteri ATAK ve Cobra helikopterler ile obüsler, işaretlenen hedefleri ateş altına aldı. ATAK’ın, böylece ilk kez tatbikatta atış yaptığı aktarıldı.

 

Düşman topraklarına sızma hareketi sırasında yakalanan bir pilot da MAKekiplerince kurtarıldı.

 

Amfibi yükleme yapan dost unsurların, düşman hava taarruzuna maruz kalması ve tespit edilen hava hedeflerinin dost hava savunma silahlarıyla ateşe alınmasının ardından tatbikatın gece faaliyetlerinin yapıldığı birinci icra günü, sona erdi.

 

Milli insansız hava araçları Bayraktar TB2 ve Karayel de görüntü istihbaratı desteğiyle tatbikatta yerini aldı.

 

“İlk kez terörist unsurlara müdahale”

 

Dost ve müttefik ülkeler Almanya, ABD, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan’dan 900 yabancı askeri personelin de yer aldığı, yaklaşık 7 bin 500 personelin görev yaptığı tatbikatta, ilk kez Anadolu Ajansı ve TRT’nin de aralarında yer aldığı 17 kamu kurum ve kuruluşu ile sivil toplum kuruluşu yer alıyor.

 

Ayrıca tatbikatta, ilk kez senaryo gereği hibrit olarak adlandırılan terörist unsurlara müdahalede bulunuluyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X