Sosyal medya üzerinden kurdukları grupla bir araya gelen yüzlerce vatandaş atalarından kalan yerli sebze ve meyve tohumlarını birbirlerine hediye etti. Sosyal medya grubunun adı ‘Atalık Tohum Takası Bursa Grubu’. Yaklaşık 50 bin kişinin takip ettiği grupta günümüz tarım bilgilerini pekiştiren gönüllüler bir yandan da ellerinde bulunan tohumların fotoğraf ve bilgilerini burada paylaşarak birbirleriyle ellerinde bulunan atalık tohumları takas etme şansı yakalıyor.
KARAMAN’DA BULUŞTULAR
Takas için toplantı yapan grubun üyeleri Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde buluşarak ellerindeki tohumları birbirlerine hediye etti. Doğal gıdalarla beslemek istediklerini belirten vatandaşlar yılda iki kez bir araya gelip tohum takası yaptıklarını da belirtiyor. Bu şekilde doğal tohumların daha fazla kişiye ulaşması sağlanıyor. Son yıllarda tüm dünyada gıda endüstrisi alanında oynanan oyunlara dikkat çeken uzmanlar tohum takasının önemini vurguluyor. Özellikle genetiğiyle oynanmamış, saf ata tohumları için pek çok ülkede milyarlarca dolar değerinde tohum siloları kuruluyor. Ata tohumlarla ilgili İzmir, Aydın ve Muğla’da yapılan çalışmalar belediye destekli yatırımlarla devam ediyor. Ayrıca 2016 yılında vatandaşların bağışladıkları yerel tohumlar ile yola çıkan Muğla Büyükşehir Belediyesi de bir yerel tohum merkezi oluşturmuş durumda. Bugün envanter kayıtlarında yer alan yerel tohum çeşit sayısı ise 817.
SAĞLIKLI GIDA İÇİN…
Atalık Tohum Takası Grubu Bursa Yöneticisi Elif Çakır, ‘Kurduğumuz grupla sosyal medyadan bilgi paylaşımı ve tohumları paylaşıyoruz. Biz atalık tohumlarımızı yaşatmayı amaçlıyoruz. Kendi bağ ve bahçemizde sağlıklı gıda üretmek için bir aradayız. Buraya elinde tohumu olmayanda gelebiliyor. İlk geldiklerinde biz kendilerine elimizde olan tohumlardan veriyoruz. Onlar üretip bizimle paylaşabiliyorlar’ dedi.