Ateşkes atışması

Suriye’de ateşkes sağlanması için garantörlüğe girişen Türkiye ve İran ateşkes ihlallerine ilişkin atıştı. Ankara’nın Tahran’dan Şii milisler ve Şam yönetimi üzerinde ağırlığını koyması gerektiği açıklamasına İran sert tepki gösterdi.

Ateşkes atışması

Suriye’deki ateşkes ihlalleri konusunda İran’dan garantörlük görevini yerine getirmesini isteyen Ankara’ya, Tahran’dan  sert bir açıklama geldi. 

Halep’te ateşkes ve sivillerin tahliyesiyle başlayan süreç, Kazakistan’ın başkenti Astana’da ülke genelinde siyasi çözüm için görüşmeleri yeniden başlatma kararı alınmasıyla devam etmişti. Ancak garantörlük görevini üstlenen ülkeler İran ve Türkiye Astana görüşmeleri başlamadan ateşkes ihlalleri konusunda atıştı.

ÇAVUŞOĞLU’NA JET YANIT

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran’a ateşkes ihlallerinde görevini yerine getirme çağrısı yapan dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, ‘Türkiye’ye, İran’ı suçlayacağına silahlı grupların yaptığı sayısız ateşkes ihlallerine karşı çıkmasını tavsiye ediyoruz’ yanıtını verdi. İranlı sözcü, yazılı açıklamasında, Türkiye’yi yapıcı olmamakla suçlayarak, ‘Türk makamlarının yapıcı olmayan açıklamaları, mevcut durumu daha da karmaşık hale getirip, Suriye krizinin siyasi çözümüne yönelik sorunları daha da arttıracaktır’ ifadelerini kullandı. 

REJİM KARŞITI GÜÇLER İHLAL EDİYOR

İran’ın Moskova’daki üçlü zirvenin ortaklarından biri olduğunu hatırlatan Kasımi, ‘İran, burada varılan anlaşmanın ciddi şekilde uygulanmasının altını çizmekle birlikte, anlaşmanın bir diğer ayağı olan Türkiye’den gerçekler ve üstlendiği sorumluluklara aykırı tutum sergilemesini beklemektedir’ derken, Suriye’deki ateşkesin defalarca hükümet karşıtı silahlı gruplar tarafından ihlal edildiğini savundu. Kasımi, ‘Kanıtlı bilgilere göre ateşkes tek bir gün içinde 45 kereden fazla bu gruplar tarafından ihlal edildi. Gerek görülürse bunun detayları yayınlanabilir. Türkiye, Suriye krizini sona erdirmek için kalıcı bir ateşkes ve siyasi müzakerelerin başarılı olmasını istiyorsa, muhaliflerin garantörü olarak gerekli önlemleri alarak muhalifler tarafından yapılan sayısız ateşkes ihlallerine karşı çıkmalı. Türkiye aynı zamanda başka tarafları suçlamaktan ve gerçeklere aykırı tutum takınmaktan da vazgeçmeli’ dedi.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün yaptığı konuşmada, Suriye’de ateşkes ve siyasi çözüm için geliştirilecek Astana sürecinin 23 Ocak’ta başlayacağını açıklamıştı. Suriye’de ateşkes ihlalleri haberlerine ilişkin olarak ise ‘Anlaşmadan sonra ihlalleri görüyoruz. Kimin yaptığına baktığımız zaman Hizbullah, özellikle Şii gruplar ve rejim yapıyor” dedi. Artan ihlallerin durdurulamaması halinde Astana sürecinin akamete uğrayabileceğine dikkat çeken Çavuşoğlu, İran’ın taahhütlerinin gereğini yaparak, “Şii milisler ve rejim üzerinde ağırlığını koyması’ gerektiğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X