Ateşkes başladı

Suriye’de altı yıldır süren iç savaşta uluslararası alanda önemli bir barış adımı atıldı. ABD ve Rusya’nın Suriye’nin güney batısı için uzlaştığı ateşkes anlaşması dün yürürlüğe girdi.

Ateşkes başladı

Rusya, ABD ve Ürdün’ün üzerinde anlaştığı Suriye’de kısmi ateşkes anlaşması dün yürürlüğe girdi. Suriye’nin Ürdün ve İsrail sınırında bulunan, güneybatı kentleri Dera, Kuneytra ve Süveyda’yı kapsayan ateşkes, ülkede 6 yıldır devam eden “şiddeti azaltmayı” hedefliyor.

Suriye’deki kısmi ateşkes analşaması, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hamburg’da yapılan G-20 zirvesinde gerçekleştirdikleri ilk yüz yüze görüşmenin ardından açıklanmıştı.

ABD: ÜMİT VAAT EDİYOR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert R. McMaster yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasını değerlendirdi. Mc Master, söz konusu çatışmasızlık alanlarının ABD için öncelik teşkil ettiğini ve bu anlaşma ile elde edilen ilerlemenin ümit vaat ettiğini bildirdi. Anlaşmanın ABD, Ürdün ve Rusya arasında olduğunu ifade eden McMaster, “Rusya ve Ürdün hükümetleri ile bu anlaşmaya vardıktan sonra Başkan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Başbakanı Merkel dahil G-20 Zirvesi’ndeki birçok liderle anlaşmayı konuştu.

SIK SIK İHLAL EDİLDİ

Suriye’de daha önce ilan edilen ateşkesler sık sık ihlal edildi. Bu yılın başında Türkiye, Rusya ve İran’ın öncülüğünde sivillerin sığınabileceği çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmuş ve resmi bir ateşkese varılmıştı.

Suriye’de 6 yıldır süren iç savaşta yaklaşık 360 binden fazla kişi öldü ve milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X