Ateşkes için üçlü mekanizma

Suriye sorununa diplomatik çözüm bulunması için Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen kritik görüşmeler dün başladı.

Ateşkes için üçlü mekanizma

Müzakere edilen sonuç bildirgesi taslağına göre, ateşkesin uygulanması ve gözetilmesi için üçlü bir mekanizma kurulacak.

Suriye’de 6 yıldır devam eden krizin çözülmesine yönelik gerçekleştirilen Astana görüşmeleri Türkiye, Rusya ve İran’ın arabuluculuğunda Kazakistan’ın başkenti Astana’da başladı.

Görüşmelerin iki gün sürmesi beklenirken, sonuç bildirgesi de şekilleniyor. Taslak bildirgeye göre, ateşkesin kapsamlı bir şekilde uygulanması ve gözetilmesi için üçlü bir mekanizma kurulacak. Garantör ülkeler DEAŞ’ı ve Nusra Cephesi’ni diğer gruplardan ayırmak istiyor. Ancak bu bildirge henüz müzakere aşamasında ve kesinleşmiş değil. Söz konusu metin, Suriyeli taraflara imzalanmak üzere sunulacak.

SIKINTILI BAŞLADI

Barış müzakerelerinde silahlı muhalifler ve rejimin yüz yüze görüşmeyeceği bildirildi. Taraflar garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’la birlikte aynı salonda yer alıyorlar ancak yüz yüze bir temas olmayacak. Rus heyetine başkanlık yapan Kremlin’in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, farklı odalarda olacak tarafların mekik diplomasisinde garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran ile BM’nin aracı rolünü üstleneceğini söyledi. Zirvede atmosfer gergin. Şam rejimini temsil eden Suriye’nin BM Büyükelçisi Beşar el Caferi’nin muhalefet temsilcilerini provokatif ve aşağılayıcı bir dil kullanması gerginliği artırdı.  Basına kapalı devam eden görüşmelerin 24 ülkeden gelen 500’den fazla gazeteci takip ediyor.

TESLİM OLMAK İÇİN GELMEDİK

Muhalefet heyetinin Sözcüsü Yahya Aridi ise, rejimle sadece ateşkesi sağlamlaştırmaya yönelik konuları görüşeceklerini ve siyasi konulara kesinlikle girmeyeceklerini söyledi. Aridi, Astana’ya ‘teslim olmak’ için gelmediklerini belirtti.

ABD GÖZLEMCİ

Astana’daki görüşmelere Suriye yönetimi, muhalif grup temsilcileri, ateşkes garantörleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın yanı sıra BM Suriye Özel Temsilcise Stefan Di Mistura katılıyor. Türk heytine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ediyor. Astana’daki Rus delegasyonuna,  Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentiev önderlik ediyor.  Astana’ya davet edilen ABD yönetimiyse heyet göndermedi. Amerika’nın Astana Büyükelçisi George Krol görüşmelerde gözlemci olarak katılıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X