Atina borsası çakıldı

Yunanistan’da parlamentoda başarısızlıkla sonuçlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Yunan borsası sert düştü.

Atina borsası çakıldı

Atina borsasında dün kayıplar yüzde 10,9’a ulaştı ve 760,24 puana kadar geriledi. Bu durum Yunan tahvillerini de olumsuz etkiledi. Üç yıllık Yunan tahvillerinin faizi yüzde 10,14’ten yüzde 11,6’ya 10 yıllık tahvillerin faizi ise yüzde 7,57’den yüzde 8,31’e yükseldi. Yunan basını, yabancı yatırımcıların ülkede erken seçime gidilmesi nedeniyle siyasi belirsizliğin hakimiyeti karşısında tedirgin olduğu değerlendirmesinde bulundu. Yunan borsasının 2014 yılının başından beri kaydettiği gerileme yüzde 22,34’ü buldu. Borsada bu ölçüde bir düşüş 1987 yılından bu yana yaşanmamıştı.

BELİRSİZLİK HAKİM

Yunanistan’da Stavros Dimas, Başbakan Antonis Samaras tarafından cumhurbanlığına tek aday olarak göterilmişti. Eski bakan üçüncü turda da ipi göğüsleyemeyince komşu, AB ve IMF’den sağladığı mali yardım ve tasarruf programını yeniden müzakereye açabilecek erken genel seçimle karşı karşıya kaldı. Yunan yasalarına göre ülkede erken genel seçimlere gidilmesi gerekliliği, finans piyasalarının yanı sıra ekonomideki toparlanmanın kırılgan bir seyir izlediği Yunanistan ve Avrupa Birliği’ni haftalar sürebilecek belirsizlikle karşı karşıya bırakıyor. Bu arada, Başbakan Antonis Samaras, erken seçimin 25 Ocak’ta yapılmasını önereceğini söyledi.

RADİKAL SOL ÖNDE

Yunanistan’da yapılan genel seçim anketlerinde AB ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alınan mali yardımı ve ülkede uygulanan kemer sıkma politikalarını yeniden müzakereye açmak isteyen radikal sol Syriza partisi önde gidiyor. Muhalefet lideri Alexis Tsipras, kemer sıkma tedbirlerine dayanan mali yardım programlarının sona ereceğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X