AVM’lerden 110 milyar TL’lik ciro

AVM’lerin 2017’de 110 milyar lira ciro yaptıklarını ifade eden AYD Başkanı Belgü, 2023 hedeflerinin ise 200 milyar lira olduğunun altını çizdi.

AVM’lerden 110 milyar TL’lik ciro

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 2017 yılında ciroda 110 milyar lirayı yakaladıklarını ve ciroların şu an enflasyonun epey üstünde artmaya devam ettiğini söyledi.

AYD ve Akadametre Research iş birliği ile hazırlanan ‘AVM Endeksi’ Hulusi Belgü’nün de katıldığı toplantıyla açıklandı. Sonuçlara ilişkin bilgi veren Belgü, AVM’lerin 2017 yılı cirosunun 110 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, ‘’2016 ve 2017 yılında Türkiye problemli günler yaşadı. Turist geliş sayılarında ciddi azalmalar oldu.

Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik konum insanlarda farklı endişeler yaratıyor ama buna rağmen cirolarımız yükselmeye devam etti. 2016 yılında biraz temmuz ayından sonra cirolarda düşüş yaşansa da çok hızlı şekilde toparlandı. 2017 yılında artış devam etti ve ciroda 110 milyar lirayı yakaladık.

Cirolarımız şu an enflasyonun epey üstünde artmaya devam ediyor. 2018 yılında 125 milyar lira, 2023 yılında ise 200 milyar lira ciro hedefliyoruz” dedi. En yüksek ciro artışı teknoloji kategorisinde yaşanırken, cironun en düşük seyrettiği kategori ise hipermarket oldu.

SAYI BU YIL 410’A ÇIKACAK

2017 yılında 397 olan AVM sayısının 2018’de 410’a, 2023 yılında ise 475’e çıkmasını beklediklerine işaret eden Belgü, ‘’12 milyon metrekare olan kiralanabilir alanların 2023 yılında 15 milyon metrekareye, ziyaretçi sayısının ise 2018’de 2,3 milyara ve 2023’te 2,8 milyara ulaşacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Belgü, gelinen noktada AVM’lerin 58 milyar dolarlık yatırımı ve 520 bin nitelikli istihdamı temsil ettiğini vurgulayarak, Türkiye’de şu an bulunan 397 AVM’nin 82 tanesinin yabancı yatırımcılar tarafından hayata geçirildiğini anlattı. 

KİRALAR TL’YE DÖNSÜN

Kurda yaşanan harekete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Belgü, ‘’Parayı idare ederken finansal enstrümanları hem AVM’cilerin hem de perakendecilerin kullanmaları gerek. Her zaman Türkiye’de dövizin artma ihtimali var.

Bunu bileceğiz. Biraz daha düşsün diye beklerseniz, iş hüsranla biter. Bunu bilip sigorta edeceksiniz kendinizi” dedi. AVM’lerdeki kiraların TL’ye dönmesi için bir çalışma yaptıklarını açıklayan Belgü, şöyle devam etti: ‘’10 senelik bir süreç içinde AVM kiralarının TL’ye nasıl çevireceğimize ilişkin bir çalışma yapıyoruz.

10 sene sonunda tamamıyla kiralar TL’ye dönsün istiyoruz. Kredi Garanti Fonu nasıl kredi veriyor, TL bazında perakendecilere kredi verilsin, onlarda getirip kiralarını peşin ödesin, AVM’lerde ciddi oranlarda indirim versin böylelikle perakendecinin kirası TL’ye dönüşsün istiyoruz.

Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Henüz çok başındayız. Kısa sürede sizinle detaylı şekilde paylaşacağız. Bankalarla, hükümetle, Ticaret Bakanlığı ile görüşme halindeyiz. KGF’nin Genel Müdürü ile de görüşeceğiz. Bankalarla görüşüyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X