AVM’lerin cirosu arttı

AVM Ciro Endeksi, martta bir önceki aya göre yüzde 7 artarak, 197 puana yükseldi.

AVM’lerin cirosu arttı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin mart ayı sonuçları açıklandı. Buna göre, ciro endeksi 2017 mart döneminde bir önceki ayla karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 7’lik bir oranda artış kaydederek 197 puana ulaştı. AVM Endeksi verileri birinci çeyrek bazında da geçen yılın ilk çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 5,5 artış gösterdi. 

EN YÜKSEK AYAKKABIDA

Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı, mart ayında yine ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı. Bu kategori geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2’lik artış kaydetti. Geçen yılın mart ayı ile karşılaştırıldığında AVM’lerdeki giyim kategorisi yüzde 19,2, yiyecek kategorisi yüzde 17, AVM’lerdeki diğer alanlar kategorisi yüzde 16,9 arttı. Mart ayında ciro, teknolojide yüzde 8 ve hipermarkette yüzde 2 yükseldi. Bu arada ziyaret sayısı endeksinde de yüzde 5,1’lik bir artış kaydedildi.

OLUMLU İZLENİM VERİYOR

Açıklamada görüşlerine yer verilen AYD Başkanı Hulusi Belgü, son dönemde başta dolar olmak üzere döviz kurlarındaki hızlı artışın ekonomiyi ciddi bir şekilde etkilediğini belirterek, ”Ek olarak çift haneli rakamlara ulaşan enflasyona rağmen endekste görüntülenen artış olumlu bir izlenim yaratıyor. 2017’nin ilk 3 ayı referandum gibi bir belirsizliğin yaşandığı dönem olarak, ticari faaliyetleri elbette etkiledi ama buna rağmen gerek ciro endeksinde gerekse kategoriler bazında gözle görünür bir gelişme var” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Emre Alkin de rapora ilişkin, geçen aylarda hem bir önceki yılın sıkıntıları hem de döviz kurları ile ilgili gerginliği üzerinde taşıyan endeksin mart ayında ciddi bir yükseliş gösterdiğini söyledi. Aynı trendin nisan ayında da devam edeceğini tahmin ettiğini ifade eden Alkin, ”Yıllık bazda endeksteki artışın enflasyonun gerisinde olması, toparlanmanın daha yeni başladığını gösteriyor” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X