Avrasya Tüneli’nden ilk geçişi Cumhurbaşkanı yapıyor

Aralıkta açılacak olan Avrasya Tüneli’nde asfalt çalışması tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kendi kullanacağı makam otomobiliyle Avrupa yakasından Asya yakasına giderek tünelden ilk geçişi gerçekleştirecek.

Avrasya Tüneli’nden ilk geçişi Cumhurbaşkanı yapıyor

Göztepe-Kazlıçeşme arasında seyahat süresini 100 dakikadan 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli’nde sona gelindi.

Yap-işlet-devret modeliyle Türk- Kore Ortak Girişimi ATAŞ sorumluluğunda, otomobiller için İstanbul Boğazı’nın altına yapılan 14,6 kilometrelik Avrasya Tüneli Projesi’nde çalışmalar gece gündüz devam ediyor.

Yerin 106 metre altında inşa edilen tünelden günde 100 bin araç geçecek.

Proje kapsamında, Kazlıçeşme ‘U Dönüş’ yapısı tamamlanırken, Yenikapı ve Samatya alt geçitlerinin imalatı ve diğer yol işlerinde son aşamaya gelindi. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem- Göztepe arasındaki bağlantı yollarına tünel istikametini gösteren tabelalar da yerleştirildi.

Yer üstünde olduğu gibi yeraltında da hummalı bir çalışma yürütülüyor. Tünelin asfalt çalışması tamamlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün kendi kullanacağı makam otomobiliyle Avrupa yakasından Asya yakasına geçerek tünelden ilk geçişi yapacak.

AÇILIŞ 20 ARALIK’TA

2011 yılında başlanan, 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırımla yapılan tünelin açılışının 20 Aralık’ta gerçekleştirileceği belirtildi.

Türkiye’de ilk kez bir tünelde tam LED aydınlatma kullanılacak. Tünelde kademeli aydınlatma sistemi de uygulanacak. Böylece tünel giriş ve çıkışlarında sürücülerin tünele ve gün ışığına kolayca adapte olmaları sağlanacak.

Radyo frekanslarından sürücüler bilgilendirilecek. Diğer tünellerden farkı ise alt ve üst bölümlerdeki araçlara farklı frekanslardan bilgilendirilme yapılacak olması.

Tünelde arıza yapan araçlar için her 600 metrede bir cep şeritleri bulunuyor. 7/24 kapalı devre kamera ve olay algılama sistemleriyle izlenecek tünelde, acil bir durumda hızla müdahale edilebilecek.

GİŞELER TAMAMLANIYOR

Avrasya Tüneli’nde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde uygulanan Serbest Geçiş Sistemi yerine hali hazırda Boğaz Köprüsü’nde uygulanan şeritler arası ada barındıran gişe yapıları yapılacak.

Ücret toplama sadece otomatik sistemler üzerinden yapılacak. Buna karşın OGS ve HGS kullanıcıları için farklı şeritler bulunmayacak, tüm şeritlerden geçiş yapılabilecek.

Geçiş ücretleri otomobil için 4 dolar+KDV, minibüsler için 6 dolar+KDV karşılığı Türk Lirası olacak. Her iki yönde de geçişler ücretli olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X