Avrupa endişeli

Yunanistan’da Siriza’nın iktidara gelmesi, Avrupa ekonomisinde ekonomik ve siyasi istikrarsızlığa ilişkin endişelere yol açtı.

Avrupa endişeli

Yunanistan’da, ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması, mali ve ekonomik reform programına ilişkin koşulların yeniden müzakere edilmesi gerektiğini savunan Siriza’nın iktidara gelmesinin ardından, kamuoyunda sö konusu partinin mevcut politikalarının Avrupalı otoriteler tarafından desteklenmeyeceği ve Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının silinmesinin Euro Bölgesi’nde siyasi istikrarı sarsılabileceği gündeme geldi. Özellikle Almanya ve Hollanda gibi ülkeler Yunanistan’a borç indirimi yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

40 MİLYAR $’A MAL OLUR

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Ekonomisti Timo Wollmershaeuser yayınladığı bir raporda, Yunanistan borçlarının silinmesi anlamına gelen bir ‘saç traşı’ nın (haircut) Almanya ekonomisine 40 milyar dolara mal olabileceğini kaydetti. Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu’ndan Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov İSE, Aleksis Çipras’ın Yunanistan’ı en azından bir süre daha Euro Bölgesi içinde tutacağını taahhüt etmesine karşın, Avrupa’daki tek para birliğinin artık öncesine göre daha riskli olduğunu söyledi.

YUNANİSTAN’IN ELİNDE BİR JOKER VAR

Çipras’ın Avro blokunun çok istikrarlı olmadığını iyi anlayarak elindeki kartları oynamak istediğine dikkati çeken Vilkov, ”Yunanistan’ın elinde bir joker olsa da otoritelerin yaklaşımları oldukça olumsuz olacak ve Avrupalı liderler bir süre o kartla oynamak zorunda kalacak” dedi. 

ALMANYA GELİŞMELERİ İZLEYECEK

ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, Yunanistan’daki koalisyon temsilcilerinin kemer sıkma ve reform karşıtı oldukları için bunun Avrupalı ortaklar için kesinlikle istenilen bir durum olmadığını söyledi. En iyi senaryonun Yunan hükumeti ve Avrupalı partnerlerin Yunanistan’ın reformlara devam etmesi şartıyla bazı borçlarının silineceği noktasında anlaşması olabileceğini dile getiren Houte, ”En kötü senaryo ise, yeni hükümetin ekonomik reformların çoğunu bırakması olacak. Bu durum, Yunanistan’ın Euro’dan çıkışına bile sebep olabilir ki bunu kimse istemiyor. Alman hükümetinin bekleyip gelişmeleri izleyecek” dedi.

ÇİPRAS BELİRLİ ŞARTLARI YERİNE GETİRMELİ

Berlin Hür Üniversitesi Siyaset Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Tanja Börzel, ”Yunanistan’ın, yeni yardım paketiyle ilgili belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Ülke krizden çıkmadı, bunu Çipras da biliyor. İki taraf da bir uzlaşma olması gerektiğinin bilincinde. Bu konuda oturup bu uzlaşmanın nasıl yapılacağına bakılacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X