Avrupa kesinin ağzını açtı

Euro Bölgesi ile Yunanistan el sıkıştı. 86 milyar Euro’luk 3 yıllık program çerçevesinde kredinin ilk kısmı haftaya verilecek. 26 milyar Euro’luk dilimin 10 milyarı Yunan Bankaları için ayrılacak.

Avrupa kesinin ağzını açtı

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Euro Grubu’nun Yunanistan ile siyasi olarak anlaştığını söyledi.

Dijsselbloem, Euro Grubu’nun önceki akşam Yunanistan’ın 3’üncü kurtarma paketini görüşmek üzere düzenlediği olağanüstü toplantının bitiminde açıklamalarda bulundu. Olumlu bir sonuca ulaştıklarını belirten Dijsselbloem, ”Yunanistan ile son konuları çözdük. Euro Grubu’nda siyasi olarak anlaştık” dedi. Dijsselbloem, anlaşmanın Yunanistan ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine izin vereceğini ifade ederek, ”Ülkenin son dönemdeki yasal düzenlemeleri güvenin tekrar inşasına yardım etti” diye konuştu.

IMF’İ DE İSTİYORUZ

Uygulanacak paketin kamu finansmanı, yapısal dönüşüm, finansal istikrar, büyüme ve özelleştirmeyi içerdiğine dikkati çeken Dijsselbloem, programın 86 milyar Euro değerinde olduğunu kaydetti. Dijsselbloem, Yunanistan için borç sürdürülebilirlik değerlendirmesinin yapıldığını, reform programının borçlarda bir silme olmadan sürdürülebileceğini belirtti. Programa, IMF’nin de katılmasını öngördüklerini ifade eden Dijsselbloem, gerekli süreçlerin 19 Ağustos Çarşamba tamamlanacağını ve ilk kredinin serbest kalacağını açıkladı.

BÜYÜME BAŞLAYACAK

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun Euro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de AB Komisyonu adına bu yeni 3 yılık ESM programını memnuniyetle karşıladığını belirterek, ”Bu, Yunanistan’a güveni tekrar sağlamak için somut ve kapsayıcı bir anlaşma” dedi. Dombrovskis, geçtiğimiz 6 aydaki belirsizliklerin Yunanistan ekonomisine ciddi zarar verdiğine dikkati çekerek, tekrar güven ortamının sağlanmasıyla Yunanistan ekonomisinin büyümeye başlayacağını kaydetti Yunanistan’da faiz dışı fazlanın gayrisafi milli hasılaya oranının 2015’te yüzde 0,25, 2016’da yüzde 0,5, 2017’de yüzde 1,75 ve 2018’de yüzde 3,5 olarak uygulanacağını anlatan Dombrovskis, programa tam anlamıyla uyumun önemli olduğunu söyledi.

KREDİNİN İLK DİLİMİ 20 AĞUSTOS’TA

Yunanistan’ın uygulayacağı programın denetleneceğini anımsatan Dombrovskis, ayrıca Komisyon’un Yunanistan’a 35 milyar Euro’luk AB desteği sağlayacağını ifade etti. Dombrovskis, anlaşmanın 19 Ağustos’ta sağlanacağını ve kredinin ilk diliminin 20 Ağustos’ta serbest kalacağını sözlerine ekledi. Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) Başkanı Klaus Regling ise Yunanistan’ın yeni programına siyasi destek sağlandığını belirterek, ”Bu program Yunanistan ekonomisini önümüzdeki 3 yılda yeniden şekillendirecek. Piyasalara istikrar ve büyüme sağlayacak” dedi.

32,5 YIL VADE

Yunanistan’ın son dönemde mükemmel işbirliği yaptığına dikkati çeken Regling, yeni programın 3 yıl süreceğini ve toplamda 86 milyar Euro olduğunu hatırlattı ve kredinin ortalama vadesinin 32,5 yıl olduğunun altını çizdi. Regling, ”Kredinin ilk kısmı 26 milyar Euro. 10 milyar Euro Yunan bankaları için ayrılacak. 13 milyar Euro haftaya 3 milyar Euro da eylül ve ekimde iki parça halinde verilecek. Bankalara ayrılan para Yunanistan’a gönderilmeyecek ESM’de ayrı bir hesapta tutulacak” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X