Avrupa Kohl’u uğurladı

‘Almanya’yı birleştiren isim’ olarak anılan eski başbakan Helmut Kohl dün Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Törene dünya siyasetinin önde gelen isimleri akın etti.

Avrupa Kohl’u uğurladı

Almanya’da 16 yıl başbakanlık yapan ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılan ülkenin birleşmesinin mimarı olan Helmut Kohl’un cenaze töreni dün Fransa’nın Strasburg kentinde gerçekleşti.

Avrupa Birliği’nin kurulmasına da önayak olan Kohl, 87 yaşında hayatını kaybetmişti. İlk kez bir Avrupalı politikacı için AB düzeyinde cenaze töreni düzenlenirken, Kohl’ün tabutunun Avrupa bayrağı ile sarılı olduğu görüldü.  Strasburg’taki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen cenaze töreni ise adeta bir zirveyi andırdı. 

Aralarında eski ABD başkanı Bill Clinton, Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev, eski İtalya başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere Başbakanı Theresa May,  İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in olduğu bir döneme damga vuran ve halen görevde olan siyasetçiler Kohl’u son yolculuğuna uğurladı. Törene AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de katıldı.

HAYATIM ÇAK FARKLI OLURDU 

Törende konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kohl’ü görev süresi içerisinde hem ABD’ye hem de Rusya’ya erişmesi sebebiyle bir ‘köprü kurucu” olarak nitelendirdi. Merkel, ‘“Helmut Kohl olmasaydı, 1990 yılına kadar Berlin Duvarı’nın arkasında yaşayan milyonlarca insanın hayatı çok farklı olacaktı. Buna benim hayatım da dahil. Helmut Kohl’süz hayatım, şu andakinden çok farklı olurdu.”

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev de Kohl’ü ‘çağdaş dünyanın da mimarı” olduğunu söyledi.

Törende konuşma yapan ABD eski başkanlarından Bill Clinton, Kohl’ün Avrupa Parlamentosu Genel Kurul salonunun ortasında duran tabutunu göstererek ‘Onu çok seviyordum” dedi.

SON TÖREN KATEDRALDE

Kohl için kendi vesayeti üzerine ülkesi Almanya’da devlet töreni düzenlenmedi. Kohl’ün cenazesinin Avrupa Parlamentosu’ndaki törenin ardından, Almanya’nın Rheinland Pfalz eyaletindeki Speyer Kilisesi’ne getirildi ve buradaki dini törenin ardından askeri törenle Speyer kent mezarlığına defnedildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X