Avrupa’da faiz 14 yılın zirvesinde

Avrupa Merkez Bankası, politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,5’e yükseltti. Böylece faiz 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Banka, varlık alım programının marttan itibaren azaltılacağını duyurdu.

Avrupa’da faiz 14 yılın zirvesinde

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizi art arda dördüncü kez artırdı.

ECB, politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 2,5’e yükseltti.

ECB’nin önceki iki toplantıda faizleri 75 baz puan artırmasının ardından 50 baz puan artışa gitmesi bekleniyordu.

“FAİZ KARARLARI VERİLERE BAĞLI OLACAK”

ECB’den karara ilişkin yapılan açıklamada, enflasyon görünümünün önemli ölçüde yukarı yönlü revize edildiği belirtilerek, daha fazla faiz artışı beklendiği kaydedildi.

Enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2’ye geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarının istikrarlı bir hızda önemli ölçüde artması gerektiğine karar verildiği aktarılan açıklamada, gelecekteki faiz kararlarının verilere bağlı olacağı bildirildi.

VARLIK ALIM PROGRAMI AZALTILIYOR

ECB, varlık alım programı portföyünün mart başından itibaren ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşeceğini açıkladı. Varlık alım portföyündeki düşüş 2023’ün ikinci çeyreğinin sonuna kadar aylık bazda ortalama 15 milyar euro olacak.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X