‘Avrupa’dan iade edilecek göçmen sayısı milyonlar değil’

AB Bakanı Volkan Bozkır, AB ile geri kabul anlaşması olması durumunda Türkiye’ye iade edilecek göçmen sayısında yüz binler ya da milyonlar değil, binler, belki on bin rakamının telaffuzunun doğru olacağını söyledi.

‘Avrupa’dan iade edilecek göçmen sayısı milyonlar değil’

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masasında gündeme ilişkin soruları yanıtlıyor.

Türkiye’nin mültecilerin geri kabul konusunda sunduğu önerinin Yunan adalarındaki mevcut mültecileri kapsamadığını ifade eden Bozkır, söz konusu mültecilerin boşaltılmasının ardından belli bir tarihten sonrakileri kapsayacağını söyledi.

“Mülteci alımı BMMYK sistemi içinde değerlendirilecek”

AB’nin, Türkiye’den yasal yollarla mülteci alma işlemi sırasında “10 mühendis, 7 doktor seçeyim” şeklinde bir tabloyu kabul etmediklerine dikkati çeken Bozkır, seçimi BM Mülteciler Yüksek Kurulu sistemi içinde değerlendireceklerini kaydetti.

“On bin rakamının telaffuzu doğru olur”

Bozkır, AB ile geri kabul anlaşması olması durumunda Türkiye’ye iade edilecek göçmen sayısı hakkında yüz binler ya da milyonlar değil, binler belki on bin rakamının telaffuz edilmesinin doğru olacağını bildirdi.

“Esas akım Avrupa’dan Türkiye’ye doğru olacak”

Vizeler kalktıktan sonra Türkiye’nin Avrupa vatandaşlarına vize koymak mecburiyetinde kalabileceğine dikkati çeken Bozkır, şöyle konuştu:

“Vizeler tamamen kalktıktan sonra çalışma müsadeli bir vize haline gelse belki biz Avrupa ülkeleri vatandaşlarına vize koymak mecburiyetinde kalacağız. Çünkü esas akım Türkiye’den Avrupa’ya doğru değil, Avrupa’dan Türkiye’ye doğru olacak.”

Muhalefet partilerine çağrı

AB ile vize serbestisi için gereken yasaların meclisten geçmesi için muhalefet partilerine destek çağrısında bulunan Bozkır, şunları kaydetti:

“Bunun çok tarihi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Milletimize karşı bir armağan olduğunu düşünüyoruz. O yüzden bunu muhalefetle işbirliği halinde veyahut da işbirliği olmadan gerçekleştireceğiz.”

“Çeşitli formüller üzerinde çalışıyoruz”

Bozkır, Suriyeliler için AB’den gelecek 3 milyar avroluk desteğin nasıl kullanılacağına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

“Paranın tamamının gönderilip burada AB Daimi Temsilciliği gözetiminde harcanması yahut Dünya Bankası aracağılıyla gönderilip o şekilde kullanılması gibi formüller var. Çeşitli formüller üzerinde çalışıyoruz. Sorun olacağını düşünmüyorum.”

Bozkır’ın gündeme ilişkin açıklamaları, AA’nın internet sitesi ile Twitter (@anadoluajansi) hesabı üzerinden anlık olarak yayımlanıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X