Avrupa’nın en büyük ahşap binası çürüyor

Büyükada’daki Rum yetimhanesinin içi, yılların getirdiği bakımsızlıktan çürüyor. Avrupa kıtasının en büyük ve en görkemli ahşap binası yok olmaya yüz tutmuş haliyle ziyaretçileri hüzünlendiriyor.

Avrupa’nın en büyük ahşap binası çürüyor

Fransızlar tarafından 1800’lerin sonunda inşa edilen Rum Yetimhanesi, Avrupa kıtasının en büyük ahşap binası olarak dikkat çekiyor. 

Büyükada’nın tepesinde bulunan tarihi bina, 21 Mayıs 1903’te Sultan Abdülhamit’in ve dönemin Patriki 3. İoakim’in de hazır bulunduğu bir törenle yetimhane olarak hizmete açıldı.

aaaaaa-003.jpg

206 odadan, büyük bir mutfaktan, görkemli bir kütüphaneden ve 15 kişilik personelden oluşan yetimhane, yatakhaneden başka ilkokul ve çeşitli meslek okulları da barındırıyordu. İlkokulda 3 Rum, 2 Türk öğretmen ders veriyordu. Kimsesiz çocuklar ilkokulu bitirdikten sonra, aynı yetimhane içinde sanat okuluna gidiyor; piyasada kendisine bir iş bulacak kadar çeşitli meslekler öğreniyordu.

KADERİ ZAMANA BIRAKILDI…

Ancak, yetimhanenin 61 yıllık hizmetinden ve Cumhuriyetin kuruluşundan 41 yıl sonra, 21 Nisan 1964’te Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kapatıldı. O tarihte yetimhanede barınan ve eğitim gören 163 kimsesiz çocuk Büyükada’nın Aghios Nikolaos kilisesine sevk edildi.

cccc.jpg

Vakıflar Genel Müdürlüğü 1964’ten bu yana, görkemli binasını onarmasına da başka bir alanda kullanılmasına da izin vermedi. 

Elinde Osmanlıdan kalan fermanı, Zarifis ve Syngros alilelerinin “bağış belgelerini” bulunduran Patrikhane, yetimhanenin mülkiyetini geri almak üzere 2005 yılının Nisan ayında AİHM’e başvurdu. Patrikhanenin başvurusu 12 Haziran 2007’de kabul edildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X