Avrupa’nın en iyi uzay merkezi Bursa’ya

BTSO tarafından TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin temeline ilk harç döküldü. Avrupa’nın en iyisi olacak merkez, bir yıl içinde hizmete girecek.

Avrupa’nın en iyi uzay merkezi Bursa’ya

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) projesi Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın katıldığı görkemli törenle atıldı. 

13 bin metrekarelik alanda dikkat çeken bir mimariyle tasarlanan GUHEM, Türkiye’nin uzay temalı ilk eğitim merkezi olacak. GUHEM, Avrupa’nın en iyi, dünyanın ise ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olacak.

Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma gibi sektörlerde de söz sahibi yapmak için çalışmalar yürüten BTSO, Gökmen Projesi kapsamında bir ilke daha imza attı. Uzay Havacılık ve Savunma Konseyi’nin çalışmaları doğrultusunda Kümelenme ve Ur-Ge projeleriyle sektörde faaliyet gösteren firmaları aynı çatı altında toplayan BTSO, örnek bir projenin daha temelini attı. TÜBİTAK desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin temeli Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ve Bursa protokolünün katılımıyla atıldı. 

HEYECANLANDIRAN PROJE

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, törende yaptığı konuşmada, Bursa’nın her zaman kendisini heyecanlandıran bir şehir olduğunu söyledi. Şehire her geldiğinde bir projenin temelini attıklarını ya da açılışını yaptıklarını ifade eden Işık, Gökmen ve GUHEM Projesi’nden dolayı BTSO’yu tebrik etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünü hatırlatan Işık, “GUHEM ülkemizin uzay ve havacılık atılımına büyük katkı sağlayacak” dedi. Bilimin temelinin merak ve sorgulama olduğuna dikkati çeken Işık, yeterli düzeyde matematik, fen, teknoloji ve mühendislik eğitimi alamayan toplumların bilim üretemeyeceğini kaydetti. Uzay ve hayvancılığa merak uyandırma noktasında GUHEM gibi tesislerin önemine işaret eden Başbakan Yardımcısı Işık, “20 yıl sonra Türkiye’nin uzay ve havacılıkta en iyi şehri, bugünden Bursa diyebilirim. BTSO’nun Gökmen Projesi de ilk günden bu yana beni heyecanlandırmaya devam ediyor. Bu tesis bittiğinde uzay ve havacılığa çocuklarımız ilgisi daha da artacak” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞIK 200 MİLYON LİRALIK YATIRIM

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, otomotiv, tekstil ve makine gibi sektörlerin merkezi konumunda bulunan Bursa’nın uzay, havacılık ve savunma gibi yüksek teknolojili sektörlerde de gelişime açık olduğunu vurguladı. 

BTSO’nun makro projeleri arasında bulunan Gökmen ile uzay, havacılık ve savunma alanlarında Bursa’yı önemli bir merkez haline taşımak istediklerini ifade eden Burkay, “Türkiye’nin hedeflerinde farklı bir rol üstlenen Bursa, ülkemizin ilk astronotunu yetiştirecek bir altyapıya kavuşuyor. TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyemizle birlikte yaklaşık 200 milyon TL’lik yatırımı kentimize kazandırıyoruz. İnanıyoruz ki kentimiz yakın gelecekte uzay ve savunma endüstrisinin merkezi olacak” diye konuştu. Burkay, GUHEM’in 1 yıla yakın bir sürede hizmete açılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

BURSA DÜNYA LİGİNE ÇIKACAK

Vali İzzettin Küçük, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin bulunduğunu belirterek, “25 milyar dolarlık ticaret hacmi ve üretim potansiyeli ile Bursa, Türkiye’nin hedeflerinde stratejik önem taşıyor. Bu merkez kentimize ve bölgemize büyük katkı sağlayacak” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de, GUHEM’in alanında Türkiye’de ilk ve tek merkez olduğunu vurgulayarak, “Yüksek katma değerli üretim yapmak için yeni nesli iyi yetiştirmemiz lazım. Bu anlamda GUHEM’in konumu çok önemli. BTSO ile birlikte yapacağımız bu merkez, Türkiye’de ilk olacak. Bu merkezle Bursa, dünya ligine de çıkmış olacak. Burada çocuklarımız ve gençlerimiz uzay ve havacılıkla ilgili her şeyi öğrenecek”  ifadelerini kullandı. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin Gök ise TÜBİTAK olarak teknolojiyi destekleyen bir kurum olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BTSO Başkanı Burkay ve protokol üyeleri Türkiye’nin uzay temalı ilk merkezi olan GUHEM’in temelini atmak için butona bastı.

GUHEM’DE NELER OLACAK? 

-Merkezde, uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergiler yer alacak.

-150’den fazla interaktif düzenek, havacılık, uzay inovasyon merkezi ve dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamalara sahip olacak.

-GUHEM’in ilk katında havacılığın gelişimine ışık tutan düzenekler ve günümüzde kullanılan uçuş simülatörleri yer alacak.

-Uzay katı olarak adlandırılan ikinci katta atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak.

-Ayrıca ikinci kata kurulacak yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler bu ortamı tecrübe edebilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X