Aşırı sağcı hükümet, Nisan 2017 anayasa referandumunda oy kullanan bazı Türklerin vatandaşlığını iptal ederek, sınır dışı ettiği iddia edildi.
Türkiye’ye yönelik sert önlemler alınmasını isteyen ve üyelik sürecine karşı çıkan Avusturya’da bugünlerde çok tartışılan bir iddia gündemde.
İddiaya göre, Avusturya’da, yetkili makamlar 16 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen Anayasa değişikliği referandumunda oy kullananların listesini ele geçirdi.
Bu kişilere mektup yollayarak, Türkiye vatandaşı olmadıklarını ispat etmeleri istendi.Çifte vatandaş olduğu tespit edilen kişilerin ise Avusturya pasaportlarının iptal edildiği ve sınır dışı edilecekleri öne sürüldü.
MEKTUP GÖNDERİLDİ
Avusturyalı makamlar, kısa bir süre önce ellerindeki bir liste üzerinden Türkiye kökenli bazı kişilere mektup yazdı ve çifte vatandaş olmadıklarını ispat etmelerini istedi.
Bu süreç içerisinde bazı kişilerin Avusturya vatandaşlığı düşürüldü ve hatta bazıları da Avusturya’da vatandaşlık haklarından kendi rızalarıyla vazgeçti. Ancak vatandaşlıktan çıkan ya da çıkarılanların sınır dışı edildiği iddiaları ise gerçeği yansıtmıyor.
Bu kişilerin uzun yıllardır Avrupa’da yaşadıkları için ülkede kalabilmek adına süresiz oturma izni ve çalışma izni başvurusu yapma hakları bulunuyor.
11 KİŞİ VATANDAŞLIĞI KAYBETTİ.
Bu durumda Avusturya vatandaşlığı şartı gerektiren işlerde çalışanların mevcut işlerini kaybetme ihtimali doğabiliyor. Ancak oturma ve çalışma izinlerini almalarıyla birlikte bu şartın aranmadığı işlerde çalışabiliyorlar.
Avusturya’da Türkçe yayın yapan Perspektif’e göre, Nisan ayı başı itibariyle 11 kişi Avusturya vatandaşlığını kaybetmiş bulunuyor. Ayrıca mektubun gelmesinin ardından gönüllü olarak Avusturya vatandaşlığından çıkmayı tercih edenler de var.
Avusturya vatandaşlığını kaybeden kişilerin, burada kalmaya devam edebilmeleri için süresiz oturma izni başvurusu yapmaları gerekiyor.
Ancak hukuk uzmanları, insan hakları hukuku çerçevesinde vatandaşlığı iptal edilenlerin sınır dışı edilmesinin söz konusu olmadığını söylüyor.