Avusturya’da seçimde aşırı sağın zaferi

Avusturya’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda iktidar partilerinin adayları sandıkta hüsrana uğradı. Aşırı sağcı FPÖ’nün adayı beklenmedik oy oranıyla sürpriz yaptı. Cumhurbaşkanı ikinci turda belli olacak.

Avusturya’da seçimde aşırı sağın zaferi

Avusturya’da dün cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gidildi. Toplam 6 adayın yarıştığı seçimde adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerine oy alamadı.

45 YAŞINDAKİ HOFER BİRİNCİ OLDU 

İlk turun galibi, yüzde 35’lik oy oranıyla aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin (FPÖ) adayı Norbert Hofer oldu. İkinci sırada ise Yeşiller’den Alexander Van der Bellen yer aldı. Ekonomi profesörü Van der Bellen’e seçmen desteği yüzde 21.3 oldu. 45 yaşındaki Hofer, 22 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda 72 yaşındaki Van der Bellen ile yarışacak.

İKTİDAR PARTİLERİ HÜSRANA UĞRADI 

İktidar partileri Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ise sandıkta hüsrana uğradı. Rudolf Hundstorfer (SPÖ) ile Andreas Kohl’ün (ÖVP) oy oranları yüzde 11 dolayında kaldı. Bağımsız aday, eski hakim Irmgard Griss’e verilen destek yüzde 19’u buldu. Avusturya kamuoyunda medyatik bir isim olarak bilinen işadamı Richard Lugner ise yüzde 2.3’le umduğunu bulamadı.

“ÖNCE AVUSTURYA”

Seçim kampanyasında “Önce Avusturya” sloganını öne çıkaran FPÖ, mülteci krizini işledi. Gözlemciler, koalisyon hükümetinin izlediği politikalardan hoşnutsuz seçmenlerin FPÖ’ye yöneldiğine dikkat çekiyor. Avusturya’da işsizlik artarken, ekonomik göstergeler de olumsuz bir seyir izliyor.

İKTİDAR PARTİLERİ NE YAPACAK?

Avusturya gündeminde cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının iktidar parti temsilcilerinde nasıl yorumlanacağı tartışma konusu oldu. Başbakan ve SPÖ lideri Werner Faymann, “Yaygın ve güçlü bir desteğe sahibiz” demekle yetindi. Başbakan yardımcısı ve ÖVP genel başkanı Reinhold Mitterlehner ise koalisyon politikalarını gözden geçirmeye çağırdı. Mitterlehner, “Bu son fırsat” dedi. 

AŞIRI SAĞCI ADAY HOFER İKİNCİ TURUN FAVORİSİ 

22 Mayıs’taki ikinci turda 16 yaşın üzerindeki 6 milyon 400 bin Avusturyalı sandık başına çağrılacak. 

Gözlemciler FPÖ adayı Hofer’i favori olarak görüyor. Avusturya’da cumhurbaşkanı 6 yıllığına seçiliyor. İkinci dönem için adaylığına izin veriliyor. İki dönemdir görev başındaki Heinz Fischer’in süresi temmuz ayında doluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X