Ayçekirdeği üreticisi ümitli

2008’de başlayan çalışmalar sonrasında, İnegöl’de farklı noktalarda 5 yıldır özel ekim alanları oluşturulup incelenen İnegöl ayçekirdeği ‘İnegöl Alası’ markasıyla tescillenirken, hasada hazırlanan üretici ümitli.

Ayçekirdeği üreticisi ümitli

SADULLAH ORGAN

Yağışların ayçekirdeğini olumlu etkilediğini ifade eden Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, bu yıl bin 800 ton civarında rekolte beklediklerini söyledi.

Kooperatif olarak ayçekirdeği alımı hazırlıklarına başladıklarını belirten S.S. 592 Sayılı İnegöl Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, “Silolarımızı hazırladık. 20 Ağustos’ta makineler açılacak. Ay sonunda alımları gerçekleştirmeye başlayacağız. Üründe bereket, bolluk ve verim artışı bekliyoruz. Alım fiyatlarının da çiftçimizi memnun edecek düzeyde olacağını ümit ediyorum. Çünkü borsalarda alımlar başladı. Adana’da, Edirne’de hasat başladı. Trakya Birlik yönetim kurulu dünya piyasalarını fiyat anlamında araştırıyor ve bu yıl da açıklayacağı fiyatlarla ortaklarını mağdur etmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

DÖNÜMDE 400 KİLO BEKLENİYOR

Bu yıl kooperatif olarak yaklaşık 400 ton civarında buğday aldıklarını ifade eden Girgin, tonda 760 lira gibi bir fiyat belirlediklerini söyledi. Başkan Girgin, “Geçtiğimiz yıl ilk açış alım fiyatı 1 bin 270 lira civarındaydı. Bu yıl onun üzerinde olacağını ümit ediyorum. Verim geçen yıl dönümde 300 kilogram civarındaydı. Bu yıl sulak yerde 400 kilogram, kuru yerde ise 270-300 kilogram arasında olacağını tahmin ediyorum” ifadelerine yer verdi.

10 BİN DÖNÜM AYÇEKİRDEĞİ

Girgin, “Ortaklarımız bu yıl İnegöl’de 10 bin dönümün üzerinde ekti. Kooperatifimize bin 800 ton civarında ayçekirdeği rekoltesi verdiler. Kooperatif olarak bu yıl bin 400 ila bin 500 ton civarında ayçekirdeği bekliyoruz. Geçen yıl ise, bin 300 ton civarında ayçekirdeği aldık” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X