Ayçiçeğine bor dopingi

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve BOREN’in ortak yürüttüğü çalışma sonucunda ayçiçeği yetiştiriciliğinde borlu gübre kullanımının üretimde yüzde 20

Ayçiçeğine bor dopingi

Yörükoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde borun, tarımdan endüstriye, gıdadan ilaç sanayine kadar 250’den fazla alanda kullanıldığını söyledi.

Borun kullanım alanıyla ilgili çok geniş bir yelpazede çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Yörükoğlu, “Dünyada bor tüketiminin 2011 yılı öncesi yaklaşık yüzde 5’i tarım sektöründe gerçekleşirken, günümüzde bu oran yaklaşık yüzde 15’lere ulaşmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin yaklaşık 28 milyon hektarlık üretim alanı ile çok önemli bir tarım ülkesi olduğuna işaret eden Yörükoğlu, “Türkiye’de toprağın bor durumunun ortaya konulması için BOREN tarafından desteklenen Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü’nün geniş ölçekli tarama sonuçlarına göre, topraklarımızın yüzde 46’sında çok az ve yetersiz bor olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Yörükoğlu, 3 yıldır TAGEM ve üniversiteler ile işbirliği içinde yürütülen “Tarım Bor Araştırma ve Uygulama Programı” çalışmalarına ilişkin, “Ayçiçeği üretiminde projenin ilk yılında toprak ve yaprak bor içeriği taraması, sonraki 2 yılda ise deneme ve uygulama üretimleri yapıldı. Borlu gübre kullanılan bitkinin kök ve yapraklarının daha fazla geliştiği gözlendi. Sonuç olarak borlu gübrenin ayçiçeği üretimde ortalama yüzde 10-20 arasında verim artışı sağladığı tespit edilmiştir” dedi.

Gübreye eklenen bor miktarının mikro seviyelerde olduğunu anlatan Yörükoğlu, şunları kaydetti:

“Bor fazla eklenirse bitki ölebilir, bu yüzden bunun bir ölçüsü var. Biz de bu kapsamda yaptığımız çalışmalar sonucunda bazı veriler elde ettik. Bunları ‘Ayçiçeği Bor Günleri’ programı kapsamında gübre üreticileri ve çiftçilerle paylaşacağız. Çalışmalarımız sadece ayçiçeği ile ilgili değil. Çay, fındık, şeker pancarı, üzüm ve buğday gibi yaklaşık 20’ye yakın üründe de denemeler yapıldı. Bunların başarılı olanları var, başarısız olanları var. Ayçiçeği, çay, şeker pancarı ve fındık gibi ürünlerde başarıyı yakaladık. Hala devam etmekte olan çalışmalar da var. Bunları zaman içinde yayınlayacağız. Bizim için başarılı olamadığımız ürünler de önemli bir veri sağlıyor. Bu sektörde bu gübrenin kullanılmaması için de bir veri oluşuyor elimizde. Bu konuda da çiftçilerimizi bilgilendirmiş olacağız. Hedefimiz, çiftçilerimize borlu gübrenin faydasını anlatabilmek. Bununla ilgili büyük alanlarda uygulamaya dönük denemeleri çiftçilerimize gösterip anlatacağız. Bu faaliyetlerimizi Valilik, TAGEM, BOREN ve Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile işbirliği içinde yapmaya çalışacağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X