Aydın Tabip Odası’nda Valiye Gönderme

Aydın’da jeotermal enerji firmalarının çevreye kirletmeye devam etmesi ve yapılan ihbarlara ve basında çıkan haberlere rağmen Aydın Valiliği ve Çevre Müdürlüğü’nün olaylara görmezden gelmesi üzerine Aydın Tabip Odası Valiliği göreve davet etti.

Aydın Tabip Odası’nda Valiye Gönderme

Mege Enerji firmasına ait kuyulardan Köşk Çayı’na yeniden jotermal atık bırakılması üzerine yaptığı basın açıklaması ile Aydın Valiliği’ni ve olayları görmezden gelmekle suçlanan Çevre Müdürlüğü’nü sert bir dille eleştiren Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın, “Halkın valisini halkın sağlığını ve geleceğini korumaya davet ediyoruz” dedi. Türkiye’de 2007 yılında çıkarılan jeotermal yasası ile hükümetin Jeotermal santral kuracak işletmelerin işlerini kolaylaştırmak adına pek çok yasal düzenleme yaptığını belirten Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın yaşananların şaşkınlık verici boyutta olduğunu belirtti. Aydın, “Daha önceleri Jeotermal santral açmak için mutlaka Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu isteniyor ve Jeotermal santraller 1.Derece Gayri Sıhhi Müesseseler içinde yer alıyordu. Yasal düzenlemeler ile bu işletmelerden ÇED isteme zorunluluğu kaldırıldı ve Jeotermal santraller 2. Derece Gayri Sıhhi Müesseseler içine sokuldu. 2. Derece Gayri Sıhhi Müesseseler için ise ÇED raporu alma zorunluğu yok. ÇED raporu isteme yetkisi de o ilin valisinin insiyatifine bırakıldı. Şimdiye kadar açılan Jeotermal santrallerde valiler yetkilerini Jeotermal santrallerden yana kullandılar” diyerek 100 santralden ancak 5’inin ÇED raporu olduğunu ifade etti. Şu ana kadar 2007 yılında bu yana çevrenin kirlenmesi göz ardı edilerek ÇED Yasası’nda 15 defa değişikliğe gidildiğini ifade eden Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, “Jeotermal santraller çevre, zeytincilik, toprak koruma kanunlarının hiç birine uymadan veya faaliyetleri denetlenmeden istedikleri yerde Jeotermal kuyu kazmaya ve Jeotermal santral açmaya başladılar. Türkiye’de 2012 itibarı ile Maden Teknik Araştırma (MTA) tarafından 225 adet Jeotermal saha belirlendi. Aydın’da ise 190 Jeotermal saha tespit edildi. Aydın topraklarının yüzde 70’i Jeotermal santrallerinin kullanımına açıldı.Şu ana kadar Aydın’da 150 den fazla Jeotermal kuyu kazıldı. Aydın’da Menderes havzasının birinci sınıf toprakları,tüm doğal ve kültürel yaşam alanlarımız Jeotermal işletmeciler tarafından işgal edilmeye başlanmıştır. .Aydın normalde tarım kenti olup Türkiye’de üretilen incirin %63’ü, kestanenin %36’sı, pamuğun %13’ü Aydın’da üretilmektedir. Jeotermal santrallerin Aydın’da faaliyete başlaması ile beraber bu üç tarım ürününde rekolte ve kalite giderek azalmıştır. Ne hikmetse bu hastalık ve ölümler çevre kirliliği yapan bu Jeotermal santrallerin bulunduğu yerleşim yerlerinde daha fazladır” diyerek geçtiğimiz hafta Köşk İlçesinde yine jeotermal atıkların Köşk çayına boşaltılmasına tepki gösterdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X