AYM, 2 duble rakıya 2 yıl hapsi onayladı

Anayasa Mahkemesi, 1.00 promil alkol alarak araç kullananlara “trafik güvenliğini tehlikeye düşürmeseler bile” 2 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin düzenlemenin iptal istemini 1’e karşı 13 oyla reddetti.

AYM, 2 duble rakıya 2 yıl hapsi onayladı

Antalya 8. Sulh Ceza Mahkemesi, 1.00 promilin üzerinde alkolle araç kullananlara idari para cezasının yanı sıra 2 yıla kadar hapis cezası verilmesine ilişkin 2013’te getirilen düzenlemenin iptal edilmesi istemiyle AYM’ye başvurmuştu. 

“Salt 1.00 promil alkollü araç kullanmanın cezalandırılması” eleştirilen başvuruda, bu cezanın verilebilmesi için “kişinin aracı trafik düzenine aykırı olarak ve ayrıca kişileri hayatı, sağlığı veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde kullanıp kullanmadığının” tespit edilmesi gerektiği vurgulandı.

AYM ise, iptal talebini bire karşı 13 oyla reddetti. Cezaların; ülkenin sosyal ve kültürel yapısı, ahlaki değerleri ve ekonomik hayatın gereksinimleri göz önüne alınarak belirleneceğine dikkat çekilen kararda şöyle denildi: “Almış oldukları 1.00 promilin üzerindeki alkolün etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek hâlde olmalarına rağmen araç kullanan sürücülerin, idari para cezası yanında, ayrıca ceza yaptırımıyla da cezalandırılmalarını öngören kuralın anayasaya aykırı bir yönü bulunmamaktadır.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X