AYM’den geçici personele ek ödeme reddi

Yüksek Mahkeme, sağlık kuruluşlarındaki geçici personele döner sermaye gelirinden ek ödeme yapılmamasının anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.

AYM’den geçici personele ek ödeme reddi

Anayasa Mahkemesi, sağlık kuruluşlarındaki geçici personele döner sermaye gelirinden ek ödeme yapılmamasını anayasaya aykırı bulmadı.

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, baktığı bir davada, 209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun’un ilgili hükmünün iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruda, geçici personel statüsünde çalışanların da döner sermayeden yararlanabilmeleri için, Kanun’un 5. maddesinde yer alan “Döner sermaye gelirlerinden, döner sermayeli sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan ‘memurlar ve sözleşmeli’ personel ile açıktan vekil olarak atananlara mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın ek ödeme yapılabilir” hükmündeki “memurlar ve sözleşmeli” ibaresinin iptali istendi.

Başvuruyu “geçici personel” yönünden sınırlı inceleyen Yüksek Mahkeme, iptal başvurusunu reddetti.

‘Kanun önündeki eşitlik hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusudur’

Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararda, kanun önünde eşitlik ilkesinin hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu belirtildi.

Eşitlik ilkesinin, aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme bağlı tutulmalarını amaçladığı anlatılan kararda, “Kanun önünde eşitlik, herkesin her yönden aynı kurallara bağlı tutulacağı anlamına gelmez. Durumlarındaki özellikler, kimi kişiler ya da topluluklar için değişik kuralları ve uygulamaları gerektirebilir. Aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar farklı kurallara bağlı tutulursa anayasada öngörülen eşitlik ilkesi zedelenmez” denildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X