‘Ayşe teyze’nin gücü tükeniyor

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, dolar kurunun 3 liraya kadar yaklaştığını belirterek, Ayşe teyzenin alım gücü 2 yılda yüzde 52 eridi.

‘Ayşe teyze’nin gücü tükeniyor

Karabıyık, yapıldığı açıklamada, 2 yıl önce 1.40 TL olan dolar kurunun 3 liraya yaklaştığına dikkat çekti. Döviz hesaplarının 1 yılda dolar bazında yüzde 12, TL bazında yüzde 47 kazandırdığını dile getiren Karabıyık, ”Ancak dolar birikimi olanlar değil de dolar borcu olanlar için fatura farklı. Borçlar katlanıyor, maliyetler artıyor… Sonuç; kur farkı zararı. Aslında bu risk en fazla Anadolu Kaplanları adı verilen Anadolu’daki firmaların üzerinde” dedi.

FİYATLAR ARTIYOR

Dolardaki yükselişin sadece girdi maliyetlerini arttırarak durgunluğa neden olmadığını anlatan Prof. Dr. Karabıyık, ”Ayşe teyzelerin  mutfağına da enflasyon olarak yansıyor. Ayşe teyzenin alım gücü 2 yılda yüzde 52 eridi. Çünkü sanayi ürünlerinin maliyetinin yüzde 46’sı dolara bağlı. Kaldı ki toplu ulaşım araçları, doğalgaz, elektrik, hatta buğday, domates, patates gibi tarım ürünleri de öyle” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X