Azeri doğalgazı erken gelecek

Ankara ve Bakü, TANAP’ın planlanandan önce tamamlanması konusunda anlaştı. Davutoğlu ‘Gece gündüz çalışacağız’, Aliyev ‘Başlıca ihraç yolumuz Türkiye’dir’ dedi.

Azeri doğalgazı erken gelecek

Uçak krizinin ardından ‘Rusya doğalgaz vanasını kısar mı?’ kaygısı nedeniyle kaynak çeşitliliği arayışını hızlandıran Türkiye, Katar’ın ardından Azerbaycan’la el sıkıştı. Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) planladığı gibi 2018’de değil, daha erken bitirilmesi için mutabakata varıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başkent Bakü’deki Zugulba Sarayı’nda biraraya geldi. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, şunları söyledi:

‘Bugün yaptığımız müzakerelerde, görüşmelerde, Enerji Bakanlarımıza, TANAP Projesi’nin planladığı gibi 2018’de değil daha tez vakitte daha önce gerçekleşmesi için bir mutabakata vardık. Gece gündüz çalışacağız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde TANAP Projesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Aynı şekilde Azerbaycan için de geçerli. Çünkü TANAP ve Bakü-Tiflis-Ceyhan iki büyük proje olarak, petrol ve doğalgaz kaynaklarının Hazar’dan Akdeniz’e ve Avrupa’ya aktarımında temel kanallardır. TANAP’ın TAP ile bütünleşmesi de Avrupa içindeki dengeleri de etkileyecektir.’

ALİYEV: SORUN YOK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, TANAP’ın yapımıyla ilgili, ‘TANAP’ın gerçekleşmesinde hiçbir sorun yok. 2018’de, belki de daha erken inşaat tamamlanacak ve böylece Azerbaycan Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz ihraç edecektir’ açıklamasında bulundu. Aliyev, şöyle konuştu:

‘TANAP projesi Türkiye-Azerbaycan projesidir. Bu projeye birlikte başladık bugün ise uluslararası bir proje gibi dünyanın dikkat merkezindedir. TANAP’ın gerçekleşmesinde hiçbir sorun yok. 2018’de, belki de daha erken inşaat tamamlanacak ve böylece Azerbaycan Türkiye ve Avrupa’ya doğalgaz ihraç edecektir. Avrupa ülkeleri yeni alternatif kaynak elde edecektir. 2,6 trilyon metreküp doğalgaz rezervimiz var. Başlıca ihraç yolumuz Türkiye’dir. Türkiye üzerinden de Avrupa’ya…’ bilgisini verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X