Babası oğluna ‘can’ oldu

Ağrı’da karaciğer yetmezliğiyle mücadele eden ve hastalığı son evresine ulaşan 5 yaşındaki Ömer Faruk Berk babasından alınan karaciğer dokusuyla sağlığına kavuştu.

Babası oğluna ‘can’ oldu

Ağrı’da bebekliğinden itibaren karaciğer yetmezliğiyle mücadele eden ve hastalığı son evresine ulaşan 5 yaşındaki  Ömer Faruk Berk, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’nde babasından alınan karaciğer dokusunun nakledilmesiyle hayata tutundu.

 

Berhem-Muazzez Berk çiftinin oğlu Ömer Faruk, beş aylıkken rahatsızlandı. Çeşitli hastanelere götürülen Ömer’e, Erzurum’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde karaciğer yetmezliği teşhisi konuldu.

 

İstanbul’daki bazı hastanelerde üç yıl boyunca tedavi görmesine rağmen sağlığına kavuşamayan Ömer’in hastalığının ilerlemesi üzerine aile, Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu.

 

Burada yapılan tahlillerde ” karaciğer sirozu” olduğu belirlenen beş yaşındaki çocuğa, merkezin müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından, babasından karaciğer nakli gerçekleştirildi.

 

Hastalığının son evresinde, hayata tutunan Ömer Faruk, sağlığına kavuştu.

 

Baba Berhem Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun karaciğer sirozu olduğunu ve farklı hastanelerde tedavi ettirmeye çalıştıklarını belirtti.

 

Atatürk Üniversitesi’nde kendisinden yapılan nakille oğlunun yeniden yüzünün güldüğünü anlatan Berk, şunları söyledi:

 

“Nakil yapılacak’ denildi, benim dokularım uydu. Çok mutluyum, Hiç düşünmeden, tedirgin olmadan oğluma ciğerimi verdim. Ameliyat başarılı geçti. Evladıma hastayken üzülüyordum, acıyordum. Çok şükür artık yüzü gülüyor. Buradan taburcu olduktan sonra oğlumun doğum günü olarak nakil olduğu günü kutlayacağız çünkü hayata yeniden tutunduğu için o günü kutlamak istiyoruz.”

 

“Karaciğeri çalışıyor, bir problemi yok”

 

Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydınlı da karaciğer yetmezliği olan Ömer’in beş aylıktan beri rahatsızlığı olduğunu ve karaciğerinin siroz olurken organın yapısının da büyüdüğünü söyledi.

Çocuğun karaciğerinin büyük, karnı küçücük olduğu için ameliyatı da ona göre yaptıklarını anlatan Aydınlı, “Ömer 16 kiloydu. Kilosu düşük olduğu için babasının karaciğerinin sol tarafını alarak, Ömer’e naklettik. Başarılı bir ameliyat geçirdi, karaciğeri çalışıyor, bir problemi yok. Belli bir süre sonra taburcu edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Aydınlı, ameliyattan önce hem takılacak organın ölçümlerini yaptıklarını hem de nakil yapılacak hastanın kilosunu aldıklarını belirterek, “Karaciğerin küçük tarafını alıyoruz. Bu yöntem, karaciğerini veren kişiye daha az zarar veriyor, safra kesesi ameliyatı gibi oluyor” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X