‘Bacasız sanayi’ tekliyor

‘Bacasız sanayi’ olarak adlandırılan turizm sektörü, yaz sezonuna yüzde 25’e varan küçülme beklentileri ile giriyor. Umutlar, Ramazan ayı sonrasına yönelik ‘son dakika’ rezervasyonlarına bağlandı.

‘Bacasız sanayi’ tekliyor

ASLIHAN AYDIN

Döviz kurlarındaki yüksek seyir, seçim belirsizliği, Ramazan ayının yaz tatili dönemine denk gelmesi ve dünya genelindeki bazı gelişmeler turizm sektörünü olumsuz etkiliyor.

Aladağ Turizm Sahibi Ekrem Aladağ, mart ayından beri sektörde durgunluk yaşandığına dikkat çekti. Yerli turistlerin tatile çıkmak için seçim sonrasını beklediğini belirten Aladağ, “Okulların kapanmasıyla birlikte  yoğunluk iyice artar” dedi. Döviz kurlarındaki hareketliliğin sektörü olumsuz etkilediğini anlatan Aladağ, “Hem yurt içinde hem de yurtdışı satışlarında düşüş gözlemliyoruz” diye konuştu. 

ARAP İLGİSİ DE AZALDI

Rezervasyonların seyrinde son dakikacıların belirleyici olacağını kaydeden Aladağ, “İnsanlar önünü göremediği için tatili arka plana atıyor” dedi. Arap turist sayısında da geçen yıla göre yüzde 30 düşüş olduğunu vurgulayan Aladağ, bir çok tesiste yüzde 10-25 arası indirimlerin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

YÜZDE 25 KÜÇÜLME BEKLENİYOR

Mesa Turizm Genel Müdürü Emin Sağer, ramazan ayında her yıl olduğu gibi rezervasyonlarda ciddi düşüş olduğunu dile getirerek, “Sektör olarak Türkiye genelinde yıl sonu yüzde 20-25 azalış bekliyoruz. Ekonomik şartlar şu anda bunu gösteriyor. Önümüzde 2-3 aylık bir süre var. Bu açığı kapatmamız şimdilik pek mümkün görünmüyor” dedi. 

BELİRSİZLİKLER YILI

Ramazan bayramı ile birlikte hareketliliğin artmasını beklediklerini dile getiren Sağer, “Erken rezervasyonlar pazarın yüzde 35-40’ına tekabül ediyor. Bu nedenle son dakikacıların etkisi büyük” ifadelerini kullandı. Turizmde her şeyin birbirini tetiklediğine dikkat çeken Sağer, “Seçim ve ekonomik şartlar nedeniyle belirsizliklerin çok olduğu bir yıl geçiriyoruz. Bayramda da beklenti karşılanmazsa zaten ‘herkese geçmiş olsun’ demek gerek” şeklinde konuştu.

ORTADOĞU’DAN BEKLENTİ BÜYÜK

Ortadoğu pazarının Türkiye için çok önemli olduğuna işaret eden Sağer, Trabzon, Bursa ve İstanbul’a gelecek turistler için beklentinin yüksek olduğunu ifade etti. Rusya’daki sıkıntıya işaret eden Sağer, “Bu yılki ciddi düşüş, Ruslar açısından Antalya ve Ege’de gözlemlenebilir” dedi.

BU YIL BAYRAM TATİLİ KISA

Plaza Tur Tur ve Konaklama Müdürü Erol Bayşu, Ramazan Bayramı tatillerinin zaman zaman 5 günü kapsadığını hatırlatarak, “Ancak bu yıl cuma gününden başlayıp pazar günü sona erecek. Bu yüzden talep beklenilen kadar değil” dedi. 

Genellikle kısa turların tercih edildiğini dile getiren Bayşu, “3-4 gecelik İtalya ve Paris turlarına talep iyi. Ramazanın hemen arkasından yıllık izinlerini birleştirip uzatanlar da oluyor” diye konuştu. Tatilcilerin ramazan ayını çok fazla tercih etmediğini dile getiren Bayşu, “Mesela temmuz ayında normalde 10 rezervasyon alınıyorsa, ramazanda 1’e düşüyor. Söz konusu dönemde fiyatların yüzde 30 daha düşük olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum” dedi.

 

RUSYA KRİZİ YERLİNİN İŞİNE YARAYACAK

En çok Rusların tercih ettiği Alanya ve Antalya bölgesinde, bu yıl söz konusu ülkedeki kriz nedeniyle turist sayısında düşüş yaşandığını vurgulayan Erol Bayşu, “Bazı oteller dolsa da bazıları boş kaldı. Bu nedenle söz konusu otellerde indirimler devam ediyor. Yerli turist bu indirimlerden faydalanabilir” dedi. 

Bayşu, rubledeki değer kaybının yerli turist için Rusya tatilini uygun hale getirdiğini de sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X