Badem fidanları ek gelir sağlayacak

Yenişehir Orman İşletme Şefliği tarafından fidan dikimi çalışmaları sürdürülüyor. Dikimleri tamamlanan badem fidanlarıyla bölge halkına ek gelir sağlanması amaçlanıyor.

Badem fidanları ek gelir sağlayacak

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de Orman İşletme Şefliği tarafından gerçekleştirilen fidan dikim işlemleri sürüyor. Badem dikim işlemleri tamamlanırken, bölge halkına ek gelir sağlanması amaçlanıyor. Yabanıl meyve ağaçlarıyla da olası yangınların yayılmasının önüne geçilmesi hedeflenirken, yabanıl meyvelerden ayrıca yaban hayvanlarının yararlanacağı belirtildi.

Orman İşletme Şefliği tarafından Çayırlı’da 50, Subaşı’da 80, Eğerce’de 30 ve Köprühisar Mahallesi’nde de 20 olmak üzere toplam 180 dönüm alana badem fidanı dikimi yapıldı. Toplam 4 bin adet fidanın dikiminin tamamlandığını, 4 bin fidanın ise dikileceğini belirten Yenişehir Orman İşletme Şefliği yetkilileri, bademlerin gelirinin köylünün olacağını ifade ettiler. Fidanların 5 yıllık bakımının Şeflik tarafından yapılacağını kaydeden yetkililer, “Fidanlar badem vermeye başladıktan sonra, bu mahallelerde yaşayanlara devredilecek. Her haneye eşit sayıda bu badem ağaçları paylaştırılacak. Her haneye 30 ile 50 arasında değişen badem ağacı düşeceğini hesaplıyoruz” dediler.

YABAN HAYATINA DESTEK

Bu arada ormanların rehabilitasyon çalışması kapsamında bozuk orman alanlarında fıstıkçamı, kızılçam, karaçamın yanı sıra ıhlamur, ahlat, yabani elma, kızılcık, alıç ve yabani kiraz gibi yabanıl meyve fidanları da dikildi. İncirli, Eğerce, Kızılköy, Köprühisar, Çamönü, Papatya, Kavaklı, Fethiye, Terziler ve Çayırlı Mahalleleri’nde toplam bin dönüm alana 5 bin adet yabanıl meyve fidanı dikimi tamamlandı. Yabanıl meyve fidanlarının, 3 ile 5 yıl arasında değişen süreler sonrasında meyve vermeye başlaması bekleniyor. Yetkililer, bu projeyle yaban hayvanlarının besin kaynaklarının artırılmış olacağını ifade ettiler. Başta ayılar ve yaban domuzlarının açlıktan kırsal alanlardaki yerleşim bölgelerine sık sık inmeye başladığını ifade eden yetkililer, bu bölgelerde yaşayan kuşların da bu meyvelerden yararlanacağını kaydettiler.

Bozuk sahaların verimli orman alanlarına dönüştürülmesinin amaçlandığını vurgulayan yetkililer, “Olası orman yangınlarında yangının daha yavaş ilerlemesini sağlamak da bu çalışmanın bir başka yararı. Dikilen bu yabanıl meyveler, yapraklı ağaçlar sınıfındalar. Bu yabanıl meyve ağaçlarında daha fazla su bulunduğu için, olası yangınlarda alevlerin yayılma hızı da yavaşlıyor” diye konuştular.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X