Bağımsızlık Meydanı’nda gözyaşı

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’nda yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler törenle anıldı. Törene eşiyle birlikte katılan Poroşenko, Ukrayna’nın barış içinde yaşayacağına inandığını söyledi.

Bağımsızlık Meydanı’nda gözyaşı

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Bağımsızlık Meydanı’nda geçtiğimiz yıl meydana gelen olaylarda yaşımını yitirenler için tören düzenlendi.

Gün boyunca meydan olaylarının yaşandığı Bağımsızlık Meydanı’na gelen Ukraynalılar, silahlı çatışmaların yaşandığı ve birçok eylemcinin yaşamını yitirdiği Gruşevski ve İnstitutskaya Caddeleri boyunca yürüyüş düzenledi. Törene katılanlar, ölen eylemcilerin anısına dikilen anıtlara çiçek bırakarak, saygı duruşunda bulundu. Törene eşi Marina ile birlikte Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk, kabine üyeleri, ülkedeki yabancı misyon şefleri ve çok sayıda kişi katıldı. Meydan olayları çerçevesinde yapılan Haysiyet Devrimi’nin ülkenin bağımsızlığı için verdikleri savaşta elde edilen ilk ve en önemli zafer olduğunu kaydeden Poroşenko, meydandaki eylemcilerin Ukrayna’nın Avrupa geleceği için mücadele verdiğini söyledi.

ADALET İÇİN MÜCADELE

Savaş için doğmayan, barıştan yana olan Ukraynalıların, eline silah alarak dünyadaki en güçlü ve çok iyi eğitilmiş orduya karşı durdurabildiğini ifade eden Poroşenko, meydan olaylarında hayatını kaybedenlerin cesaretinin Rusya’nın saldırganlığına karşı mücadelede yüzbinlerce insana moral olduğunu dile getirdi. Poroşenko, ‘Bizim için bu savaş, kendi toprağı ve adalet için bir mücadeledir. Bunu tüm dünya biliyor ve Ukrayna’nın yanındadır. Ukrayna’nın barış içinde yaşayacağına, seçtiği Avrupa yolunda ilerleyeceğine ve gelişeceğine inanıyorum’ ifadesine yer verdi. 

İHLAL UYARISI

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile ayrı ayrı telefonla görüştü. Biden, her iki Ukraynalı liderle ateşkesin ve ağır silahların çekilmesinin daha etkili şekilde izlenmesi gerektiğini ele aldı. Kanada Dışişleri Bakanı Rob Nicholson da Rusya’yı, Minsk taahhütlerine tam olarak uymaya ve ateşkes ihlallerine derhal son vermeye çağırdı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X