Bahar yorgunluğuyla baş etmenin yolları

Bahar yorgunluğundan basit önlemlerle kurtulmak mümkün. Kısa dinlenme molaları, 7-8 saatlik uyku ve düzenli egzersiz, vücudu dinç kılıyor.

Bahar yorgunluğuyla baş etmenin yolları

Bahar ile birlikte havada biriken negatif iyonların yorgunluğa ve depresyona neden olduğu bir gerçek. Havadan kaçmak mümkün olmasa da, hemen hemen herkesi etkileyen bahar yorgunluğundan korunmak için alınılabilecek önlemler bulunuyor. 

Bu önlemlerin başında enerjinin doğru kullanılmasının öğrenilmesinin geldiğini belirten Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyebiliriz. Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olmalıyız. Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuzda ekstra bir stres yaratır” dedi. 

Vücudun çok hafif düzeyde susuz kalmasının dahi metabolizmayı yavaşlattığını hatırlatan Doç. Dr. Atasoyu, “Günde en az 8-10 bardak su içilmesi ve kahve ile çayın mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekiyor” diye konuştu.

DÜZENLİ EGZERSİZ

Düzenli egzersizin baharın neden olduğu yorgunluk ve depresyon hissini azaltacağını söyleyen Doç. Dr. Atasoyu, ‘Bu sayede metabolizma hızlanır ve dinlenmiş duruma göre daha fazla enerji oluşumu sağlanır. Kalp damar sisteminin ve solunumun düzenlenmesini, dokulara yeterli düzeyde oksijeni sağlar. Özellikle yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi egzersizler tercih edilmeli” dedi.

Yeterli süre ve düzenli uyumayı öneren Atasoyu, “Günlük 7-8 saat süre uyumak insanın kendisini iyi hissetmesini ve zihninin rahatlamasını sağlar. Akşam yemeğinde porsiyonları küçük tutun ve karbonhidrat tüketimini kısıtlayın, uyumadan en az üç saat öncesinde yemekten sakının” dedi. 

​HAFİF YÜRÜYÜŞ YAPIN

​Genel olarak sabah saatlerinde insan bedeninin enerji seviyesi yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Atasoyu, “Sabah 10-20 dakika süre ile açık havada hafif bir yürüyüş yapılması, vücudun enerjisini artıracaktır. Monotonluktan kurtulup bir hobi edinmek, kişinin güne daha enerjik başlamasına yardımcı olacaktır” dedi. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X