Bakan Fatih Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtım sektörü toplantısı sonrası açıklama yaptı. Bakan Dönmez, “Temel sorun elektrik üretim maliyetleri. 100 TL’lik elektrik maliyetinin 50 TL’sini devlet ödüyor” diye konuştu.

Bakan Fatih Dönmez: Temel sorun elektrik üretim maliyetleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin elektrik üretim, iletim ve dağıtım alanlarında son 20 yılda 100 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirterek, “Bu sayede elektrikte kurulu gücümüz 100 bin megavat seviyesine ulaştı.” dedi.

Elektrik dağıtım sektöründen yetkililerle bir araya geldiği toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dönmez, geçen yıl elektrik ve doğal gaz faturalarında 100 milyar liralık destek sağlandığını ifade etti.

Dönmez, söz konusu desteğin hane başına yıllık 5 bin lira olduğuna dikkati çekerek, akaryakıtta 65 milyarlık ÖTV desteğiyle toplam 165 milyar liralık sübvansiyon yapıldığını söyledi.

Bakan Dönmez toplantı sonrası yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Yeni yatırımlarla şebeke ağımızı daha da güçlendiriyoruz. Son 20 yılda elektrikte kurulu gücümüzü 3,5 kat artırdık. Enerji fiyatları küresel bir sorun haline geldi. Kömür fiyatları 5 kat arttı. Doğal gaz 10 kat arttı. Asıl temel sorun elektrik enerji üretim maliyeti.

Son 3 yıldır elektrik tüketim desteği veriyoruz. 2021 yılında elektrik ve doğal gaz faturalarında hane halkına bölersek 5 bin TL’lik bir destek verildi. Isınma yardımı kapsamına bu yıl doğal gazı da dahil ettik.

“PROVOKASYONDAN MEDET UMANLARIN KARŞISINDA OLACAĞIZ”

Dönmez, hükümetin dar gelirli vatandaşlar için son 3 yılda 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar liralık destek sağlandığına dikkati çekerek, “Isınma yardımı alan hanelere destekler genişletilerek doğal gaz da dahil edilmiştir. Yaklaşık 3 milyar liralık doğal gaz desteğinden 4 milyon hane yararlanacak. Hane başı yıllık doğal gaz destek miktarı ise 450 ila 1150 lira arasında olacak. Ayrıca küçük ölçekli ticari işletmelerden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen önerileri değerlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Dönmez, enerji sektörünün her geçen gün kendini yenilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Muhalefetini Türkiye’nin tökezlemesi üzerine kuran bir siyasetin, adeta freni boşalmış bir kamyon gibi her gün yalanlarla dolu bir yokuştan aşağı indiğini görüyoruz. Hiçbir ahlaki ve insani değerden nasibini almayan bu tarz bir siyasetin, önüne ne gelirse sürüklediğine, halkı kışkırtmaya yönelik attığı adımların sonuncusuna dün şahit olduk. Sorumlu siyasetin öznesi olması gerekenler, sorumsuzluklarıyla nasıl bir hezeyanın içinde olduğunun farkında olmalı. Demokratik sınır ve nezaketler içerisinde her türlü eleştiriye, görüşe sonuna kadar açığız. Ancak provokasyondan medet umanların da her zaman karşısında olacağız. Biz konuyu tüm şeffaflığıyla kamuoyu ile hep paylaştık ve çözüm yollarını da en uygun şekilde belirlemeye çalıştık. Halktan ve tüm paydaşlardan gelen önerilere göre de çalışmaya devam edeceğiz. “

HABERİ PAYLAŞ
2 adet yorum var

2 adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X