Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından konuşan Bülent Arınç, Suriye’den kabul edilecek mülteciler için rakam vermenin doğru olmayacağını söyledi. Koalisyon senaryolarını da değerlendiren Arınç, Kılıçdaroğlu’nun bugün yaptığı açıklamayı da eleştirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç’a ilk olarak Suriye sınırındaki hareketlilik ve göç dalgası soruldu. Türkiye’nin güvenliğine ilişkin gerekli önlemlerin alındığını belirten Arınç, şunları söyledi:

“Alınan önlemler var. Türkiye’yi tehdit edecek oluşumlara izin verilmemeli. Ülkeye dışarıdan giren güçler bir kaos ortamı getirdiler. Bu kaosun sebebi uçaklarla helikopterlerle şehirleri bombalayan ülkedeki eli kanlı yönetimdir. 

Türkiye güvenliği bakımından gereken her türlü tedbiri yakınen takip ediyor. Sığınmacıların ne kadara kadarının kabul edilebileceği gözden geçirildi. Sınır güvenlii için askeri tedbirler masaya yatırıldı. AFAD rakamlarına göre 18 bin sığınmacı kabul edildi. Bekleyen sayısı şu anda az. BM’ye durumu anlatan kapsamlı bir mektup yazıldı.

Meseleye insani açıdan bakıyoruz. İlk başta belirli bir sayı konulmuştu ama daha sonradan hayati tehlikede olduğunu söyleyenlere kapılarımızı kapatmadı. Batı ülkeleri sağır, kör, dilsiz olabilir ama Türkiye böyle bir şey yapamaz. Türkiye’de şu anda 1.6 milyon Suriyeli sığınmacı bulunmaktadır.

Bir sınır koymak rakam vermek elbette mümkün değil. Ama bu sürdürülebilir bir şey değil. Bu insanların gelmesiyle toplumda olumsuz anlamda bazı gelişmeler de yaşanıyor. Dünya ve Batılı ülkelerin buradan kendilerine görev düştüğünü bilmeliler.”

“KIRMIZI ÇİZGİ DOĞRU ANLAYIŞ DEĞİL”

Arınç ardından koalisyon senaryolarına ilişkin soruyu yanıtladı:

“Başbakanımız, kırmızı çizgiler taşımayan açıklamalar yaptı. Basında spekülatif haberler var. Tek parti iktidarında bile bakan toto oynadıklarını biliyoruz.Biz bunlara itibar etmeyiz. Milletvekillerinin açıklamaları kendilerini bağlar, partilerini bağlamaz. Partiler bunlara karşı çıkmalıdır. 

Kesin seçim sonuçları açıklanmadı. Bir genel başkana da hükümet kurma yetkisi verilmedi. 10-15 gün kadar sonra bu görev verilecek. AK Parti Başkanı diğer partilerin başkanlarıyla görüşmeler yapacak. Genel başkanımız kuramazsa bu görev ikinci partiye verilecek. 

AK Parti’nin hükümette bulunmasından dolayı istikrar devam ediyor. İş çevrelerinin istkrarı devam ettirecek bir hükümet görmek istediklerini sağır sultan bile biliyor. Bazı genel başkanlar, kapıları kapatmış olabilirler, bu doğru bir anlayış değil. Kırmızı çizgilerimden vazgeçmem demek doğru bir anlayış değil.

KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMASINA ELEŞTİRİ

Biz koalisyon hükümeti kurmaya mecbur kaldık, milletimizi suçlamıyoruz. İstikrarı devam ettirecek bir koalisyon kurulması gerektiğine inanıyoruz. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında çok büyük bir eksiklik tespit ettim. Bir ana muhalefet partisi lideri bu kadar kapsamlı konuşma yapıp da çözüm süreciyle ilgili bir tek cümle sarf etmiyor. Süreçle ilgili kanaatleri nedir, ben bulamadım. Siz bulursanız bana da gösterin. Çözüm süreciyle ilgili düşüncelerini kamuoyuna açıklaması gerekir.

AK Parti ile CHP arasında herhangi bir görüşme olmadı. Muhalefet partileri koalisyon çalışmaları genel başkanlar düzeyinde olur dediler. Cumhurbaşkanı’nın böyle bir çalışma içinde olduğunu sanmıyorum.” 

Ahmet Sever’in Abdullah Gül ile ilgili kitabına ilişkin soruya da yanıt veren Arınç, konunun Bakanlar Kurulu gündemine gelmediğini kaydetti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X