Balık azlığı fiyatları yükseltti

Marmara Denizi ve Ege Denizi’nin kuzeyinden son günlerde çıkarılan balık miktarının azalması, fiyatların yükselmesine yol açtı.

Balık azlığı fiyatları yükseltti

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifi Birliği Başkanı Hasan Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara ve Ege bölgelerinde iki haftadır aralıklarla etkili olan lodos ve poyraz fırtınası yüzünden balık fiyatlarının arttığını söyledi.

Fırtına nedeniyle tekneleriyle avlanan birçok balıkçının denize açılamadığını belirten Uysal, “Aniden soğuyan ve karşılıklı esen rüzgarlı havalar, balıkçılığı olumsuz etkiledi. Havaların soğumasıyla balık daha derine indi” dedi.

Uysal, Marmara’daki balık göçü sonrası teknelerin Ege’ye akın ettiğini ifade ederek, “Ege’de avlanıyorlardı. Ege’de de son haftalarda lodos ve karşılığında poyraz rüzgarlarının sürekli değişken olmasından ve havaların aniden soğumasından dolayı Çanakkale Boğazı’nda ve Marmara’daki kanal suyu alçaldı. Balık, kanal suyunun altında hareket ediyor. Bu nedenle fiyatlarda bir miktar artış görülüyor” diye konuştu.

Uysal, fiyatların kısa sürede normale dönmesini beklediklerini dile getirdi.

“Önümüzdeki yıl palamutta patlama bekliyoruz”

Yalova Merkez Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Erdal Tokalak da iklim koşullarının değişken olması, özellikle rüzgar ve akıntıların balık tezgahlarındaki ürünlerin fiyatlarında dalgalanmaya yol açtığını dile getirdi.

Tokalak, bu sene özellikle palamut ve lüferden umduklarını bulamadıklarına dikkati çekerek, 2017 yılında palamutta patlama beklediklerini anlattı.

Yalova balık hali esnafından Yaşar Bilim ise geçen seneye göre verimsiz bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Bilim, balıkçılara para getiren balık türlerinin az çıkmasından olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Balıkçının satıp da güzel paralar aldığı çinakop ve palamut olmadı. Bu yüzden de umduğumuz bulamadık. Karadeniz’de hamsi erken Gürcistan tarafına gitti. Oradan Türkiye’ye girdiği zaman ucuza satamıyoruz” diye konuştu.

Yalova Balık Hali’nde kilogram bazında hamsi 10, istavrit 13, mezgit 10, levrek 22, kefal 15 liradan satılıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X