Balık ihracatında antidamping endişesi

Çipura ve levreğe verilen devlet teşviki dolayısıyla AB pazarında antidamping soruşturmasıyla karşı karşıya kalan su ürünleri ihracatçıları, teşviğin 31 Ocak’a kadar kaldırılmaması halinde telafi edici vergi uygulanmasından endişe ediyor.

Balık ihracatında antidamping endişesi

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, çipura ve levreğe AB pazarında antidamping soruşturması yürütüldüğünü belirterek, devlet teşviğinin kaldırılmaması halinde ihracatta ek vergi yüküyle karşı karşıya kalacaklarını savundu.

Kızıltan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin su ürünleri ihracatını son 10 yılda katlayarak artırdığını ve Avrupa pazarında lider konumda bulunduğunu ifade ederek, bu durumun rakipleri rahatsız ettiğini ve son dönemde antidamping soruşturmalarına maruz kaldıklarını söyledi.

Danimarka’daki üreticilerin alabalıkla ilgili şikayeti üzerine 2014 yılında Avrupa Birliği’nin Türk alabalık ihracatçılarına yüzde 6,7 ile 9,5 arasında “telafi vergisi” koyma kararı aldığına işaret eden Kızıltan, bu gelişmenin ardından bir diğer rakip ülke olan İspanya’nın da Türk çipura ve levrek ürünleriyle ilgili şikayette bulunduğunu anlattı.

Antidamping soruşturmalarının Türkiye’deki balık üreticilerine uygulanan devlet teşvikleri nedeniyle başlatıldığını, çipura ve levrekte üretimin artırılması amacıyla kilogram başına 42,5 – 85 kuruş destek verildiğini anlatan Kızıltan, rakip ülkelerinin bu desteği bahane ederek haksız rekabet soruşturması açtırdığını hatırlattı. 

“31 Ocak’ta süre doluyor”

Çipura ve levrek için açılan soruşturmada 31 Ocak 2016 itibarıyla karar verileceğini ve mevcut durumda bu teşviğin kaldırılmaması halinde ihracatçı firmalara ortalama yüzde 5 telafi edici vergi uygulanmasının gündemde olduğunu aktaran Kızıltan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileriyle temasta olduklarını aktardı.

Bakanlık yetkililerinin söz konusu teşviğin yeniden yapılandırılacağını kendilerine ilettiğini ancak bunun yazılı olarak AB Komisyonu’na bildirilmesi gerektiğini vurgulayan Kızıltan, şöyle devam etti:

“Ocak ayının sonuna kadara çipura ve levreğe sağlanan devlet desteğinin kaldırıldığına ilişkin yazıyı AB’ye ulaştıramazsak ciddi sorunlarla karşılaşacağız. Teşvik, iç tüketimin artırılması için verilmişti ama bu gidişle ihracatı vuracak. İyi niyetle başlatılan bu desteğin tamamen kaldırılmadan iç tüketime yönelik olarak yeniden düzenlenebileceğini düşünüyoruz.”  

“Alabalık ihracatı vergi kararı sonrası düştü”

AB Komisyonu’nun telafi edici vergi uygulama kararı aldığı alabalıkta AB ülkelerine yapılan ihracatın geçen yıl yüzde 10 oranında gerilediğine dikkati çeken Kızıltan, Türkiye’nin balık ihracatının yüzde 60’ını oluşturan çipura ve levrekte ek vergi uygulanması kararının ihracatı olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Sektörün alternatif pazarlar geliştirmek için çalıştığı bir dönemde en büyük pazar olan AB’den gelecek ek vergiyi kaldıramayacağını ileri süren Kızıltan, “Şu anda adeta zamanla yarışıyoruz. Teşviklerin kaldırılmasıyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu tarafından verilmesi gerekiyor. Yapılacak bir düzenlemeyle hem üretim ve iç tüketimi destekleyen hem ihracata zarar vermeyen bir sistem oluşturulabilir” diye konuştu.

Su ürünlerinde ihracat, geçen yıla göre aynı düzeyde kalarak 690 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta ilk üç sırayı Hollanda, İtalya ve Almanya alırken antidamping şikayetini yapan İspanya, 35 milyon dolarla 7’inci sırada yer aldı.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X