Geçmiş yıllarda lezzeti ve fiyatının ucuz olması sebebiyle vatandaşların bolca tükettiği hamsi, bugünlerde tezgahlarda kilogramı 15 ila 20 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.
Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, çoğu zaman tezgahlarda hiç bulunamayan hamsinin, Türkiye karasularını erken terk ettiğini, bunda da deniz suyu sıcaklığının birinci etken olduğunu söyledi. Hamsinin zengininden, fakirine her kesimin sofrasında devamlı bulunan bir balık türü olduğuna işaret eden Bayrak, “Şu an itibarıyla maalesef geldiğimiz durumda hamsi bizim için lüks oldu” dedi.
Bayrak, hamsiden bu sezon için umutlarını kestiklerinin altını çizerek, balıkçılara ince hamsinin avlanmaması uyarısında bulundu. Mezgit, barbunya ve istavrit gibi dip balıklarıyla sezonu geçirdiklerini vurgulayan Bayrak, ”Tezgahlarımızda hamsi yok denecek kadar az. Bazı günler hiç olmuyor” dedi.