Balıkçılar kıyıya eli boş dönüyor!

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi balık göçünü olumsuz etkiledi. Birçok tür Marmara’ya giriş yapmadı. Gemlik körfezinde balıkçılar kıyıya çoğu zaman eli boş dönüyor.

Balıkçılar kıyıya eli boş dönüyor!

CEMAL KIRGIZ 

Gemlik Körfezi’ndeki balıkçılar balığa hasret kaldı. Hava şartlarının mevsim normallerinin dışında seyretmesi, Gemlik Körfezi başta olmak üzere Marmara Denizi’ndeki balıkları Karadeniz ve Ege’ye kaçırdı. ‘Ah bir kar yağsa’ diyen balıkçılar, iklim değişikliğinin en büyük darbeyi denizlere vurduğunu savunuyor.

Olay Gazetesi Gemlik Temsilcisi Cemal Kırgız, Gemlik Balıkçılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cafer Çelikbilek ve Başkan Yardımcısı Ali Akıt ile birlikte önceki gece denize açıldı. Erdoğan Çimsöker’e ait Adalı 34 Balıkçı teknesi ile çıkılan avda, ilçenin deneyimli balıkçıları İlyas Tunç ve Ergin Kahraman da yer aldı. Tekne, Harmankaya mevkiine geldiğinde, uskumru, lüfer ve çinekop avlamaya yarayan ağ, denize bırakıldı. Bir saat sonra toplanan ağlara bir tane bile balık takılmadı. Hüsranla sonuçlanan avı değerlendiren Dernek Başkanı Cafer Çelikbilek, bu manzarayı iki aydır yaşadıklarının altını çizerek, “Umudunuz kar yağışında. Göç balıklarını başka türlü körfezde göremeyeceğiz. Böyle giderse Marmara Denizinde de balık olmayacak” dedi. 

KARADENİZ’DEN GÖÇ OLMADI

Bu yıl balıkçılara en büyük darbeyi hava şartlarının vurduğunu ifade eden Çelikbilek şunları kaydetti: “İklim değişikliği en çok denizleri etkiliyor. Sular tam soğumadı. Eğer beklenen kar yağışı gerçekleşseydi, balık sirkülasyonu tersine olmaz, Körfez ve Marmara’da da balık bol olurdu. Bu mevsimde kar yağması gerekirdi. Bu olmayınca balıklar Karadeniz’den Marmara’ya girmedi. Yani göç balıkları dediğimiz hamsi, palamut, lüfer, çinekop havaya bağlı olarak göç etmedi.”

GIRGIR YASAĞI 5-6 YIL SÜRMELİ

Gemlik’te yeşil evraklı 50’ye yakın balıkçı olduğunu anlatan Çelikbilek, Kapaklı, Narlı, Kurşunlu balıkçılarıyla bu sayının 100’ü aştığını açıkladı. Her şeye rağmen umutlu olduklarını ifade eden Çelikbilek, gırgır denilen büyük tekneler ile avcılığın Gemlik Körfezi’nde iki yıldır yasak olduğunu anımsattı. “İzmit Körfezinde bu yasak 4 yıldır sürüyor. İzmit Körfezinde artık balık olmaya başladı. Gemlik Körfezinde de bu yasağın 5-6 yıl boyunca sürmesini istiyoruz. Balıkların üremesi için resifler, gemi batıkları, otobüs batıkları gibi önlemler de alınırsa, Gemlik Körfezi’nin de 3-4 yıl içinde akvaryum gibi olur. Bu konuda yetkililer ile temas içindeyiz” diyen Çelikbilek, kaçak ve trolle avlanmanın önüne kısmen de olsa geçildiğini vurguladı. Çelikbilek, bu konuda en büyük hassasiyeti de Gemlikli balıkçıların gösterdiğini savundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X