Bangkok bombacısı yakalandı

Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça, 17 Ağustos’ta düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle aranan bir şüphelinin, Kamboçya sınırı yakınlarında gözaltına alındığını açıkladı.

Bangkok bombacısı yakalandı

Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça, 17 Ağustos’ta düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıdan sorumlu olduğu gerekçesiyle aranan bir şüphelinin, Kamboçya sınırı yakınlarında gözaltına alındığını açıkladı.

Başbakan Prayut, Bangkok Post gazetesine yaptığı açıklamada saldırı sırasında güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerde sırt çantasını Erawan Tapınağı’nın korkuluğuna astıktan sonra bölgeden ayrılırken görülen “sarı tişörtlü” şüphelinin, Kamboçya’ya geçmeye çalışırken Sa Kaeo eyaletinde yakalandığını belirtti.

Üzerinden Çin pasaportu çıktı

Bombacının üzerinden Çin’e ait bir pasaport çıktı. Bugün Tayland’ın doğusundaki bir sınırdan Kamboçya’ya geçmeye çalışırken yakalanan bombacı, tanınmamak için güneş gözlüğü ve şapka taktı ama polisin gözünden kaçmadı.

Bombalı saldırıyla ilgisi olduğu sanılan iki kişinin Kamboçya’ya geçtiğinden şüphelenen Tayland polisi, bugün Kamboçyalı yetkililerden yardım talebinde bulunmuştu.

Diğer şüpheli de 18 Ağustos’ta bir köprünün ayağına içinde patlayıcı olduğu sanılan bir çanta bırakırken güvenlik kameralarına yakalanmıştı.

Bu arada hafta sonu başkent Bangkok’taki operasyonlar sırasında gözaltına alınan şüphelinin sorgusu devam ediyor.

Thairath internet sitesi, şüphelinin sorgu sırasında polise Tayland’a Kamboçya sınırından girdiğini söylediğini yazdı. İnternet sitesi, Sa Kaeo’daki bazı yetkililerin sınırı yasa dışı yollardan geçmek isteyenlerden rüşvet aldıkları gerekçesiyle başkente çağrıldığını ileri sürdü.

Güvenlik güçleri, hafta sonu başkentteki bazı evlere baskın düzenlemiş, operasyonlar sırasında bir kişi gözaltına alınmış ve bomba yapımında kullanıldığı sanılan malzemelere el konulmuştu.

Kadın şüphelinin Türkiye’de olduğu iddiası

Operasyonlar sırasında evinde bomba yapımında kullanılan malzeme bulunduğu için hakkında tutuklama emri çıkarılan kadın şüphelinin, yakınlarına Türkiye’de olduğunu söylediği iddia edildi.

Ancak polis, kadın şüphelinin ülkeyi terk ettiğine bile inanmadıklarını söyledi.

Bangkok Post gazetesi, görgü tanıklarının polise kadın şüpheliyi hafta sonu diğer şüphelenilen binada gördüğünü söylediğini yazdı. Polis, kadın şüphelinin bombalı saldırıyı düzenleyenlere ev bulmaları için yardımcı olduğuna inanıyor.

Tayland’ın başkenti Bangkok’un ticari merkezi Rajprasong’da 17 Ağustos’ta her gün binlerce turist tarafından ziyaret edilen Erawan Tapınağı yakınındaki bombalı saldırıda 20 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi yaralanmıştı.

Emniyet Sözcüsü General Prawut Thavornsiri, saldırının uluslararası terörle değil insan kaçakçılığıyla bağlantılı olduğunu düşündüklerini belirterek, “Yakalandığında şüphelinin üzerinde 200’den fazla sahte pasaport bulundu. El konulan pasaportların, göçmenleri üçüncü ülkelere göndermek için sahte pasaport yapan bir ağ tarafından hazırlandığını sanıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Tayland basını, bombalı saldırının ardından güvenlik kameralarından robot resmi çıkarılan şüphelinin Türk olduğu iddialarını ortaya atmıştı.

Polis, önce gözaltına alınan kişinin Türk pasaportu taşıdığını açıklamıştı. Kısa bir süre sonra, baskında gözaltına alınan kişinin Bangkok’taki saldırıyı düzenlemekle değil, “patlayıcı madde” bulundurmakla suçlandığını açıklayan Tayland polisi, şüphelinin üzerinden çıkan pasaportun da sahte olduğunun tespit edildiğini duyurmuştu. Türkiye, iddialar konusunda Interpol aracılığıyla Tayland makamlarından bilgi talebinde bulunmuştu.

Emniyet Sözcüsü Thavornsiri, Türkiye’nin Bangkok Büyükelçiliğinin bombalı saldırının şüphelisi olarak gözaltına alınan kişinin Türk olmadığı bilgisini kendilerine ilettiğini belirtmişti.

Tayland’ın Ankara Büyükelçisi Tharit Charungvat da AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Uluslararası ve yerel basının Bangkok’taki saldırının yarattığı etkiden yola çıkarak bazı teoriler geliştirmeye çalışmış olmasından” duyduğu endişeyi dile getirerek, saldırının sorumlusunun Türk olduğu iddialarına ilişkin, “Türkiye’ye yönelik iddialar Tayland hükümetinin görüşünü yansıtmıyor” ifadelerini kullanmıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X