Bankalara yaptırım uyarısı

Esnafa kredi kullandırılması noktasında bankalarda bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade eden Bakan Tüfenkci, bankaların kısa zamanda bunu düzeltmemesi halinde yaptırım uygulanabileceğini vurguladı.

Bankalara yaptırım uyarısı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnafa sunulan kredi yapılandırma ve faizsiz kredi desteklerine ilişkin bazı bankaların tutumunu eleştirdi.

Tüfenkci, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni (İSTESOB) ziyaret ederek, burada Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için esnafa sağlanan imkanlarla ilgili bilgiler verdi.

Esnafın toplumun belkemiği olduğunu belirten Tüfenkci, AK Parti iktidarları öncesinde esnafın faiz ve kriz baskısı altında sermayesini, zamanını ve insan kaynağını kaybettiğini anlattı. Esnafa yönelik sicil affını hayata geçirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, esnafın talebi üzerine ‘Esnaf Ahilik Sandığı’nı da kurduklarını söyledi. Tüfenkci, kendi namına çalışan Bağ-Kur’lu esnafın önceden peşin ödeseler dahi Bağ-Kur indiriminden yararlanamadığını kaydederek, ”Oysa SSK’lılar ve SSK’lı çalıştıran işverenler bundan faydalanıyorlardı. Biz Bağ-Kur primini peşin ödeyenlere de yüzde 5’lik bir indirimi sağlayalım dedik ve uygulamaya gittik” dedi.

Borçlarını ödeyemeyen esnafın SSK giderlerini, vergi borçlarını yeniden yapılandıran düzenlemenin faaliyete geçtiğini vurgulayan Bakan Tüfenkci, şoförler için ÖTV ve KDV muafiyetini bir defaya mahsus getirdiklerinin altını çizdi.

GEREĞİNİ YAPACAĞIZ

Daha önce esnafa 30 bin lira faizsiz kredi verdiklerini dile getiren Tüfenkci, son düzenlemeyle KOSGEB aracılığıyla esnafa faizsiz olarak bir yıl ödemesiz, iki yıl vadeli 11 milyar liralık bir kredi kullandırdıklarına işaret etti. Bülent Tüfenkci, sağlanan kaynağın esnafa kullandırılması noktasında bankaların tutumunu mercek altına aldıklarına dikkat çekerek, ”Kredilerin uygulanması noktasında bir takım sıkıntılar var, bunu da yakinen takip ediyoruz. Özellikle bankalar boyutunda bir takım sıkıntılar yaşanıyor, bunun da farkındayız ve bir kez daha bankaları uyardık. Birçok banka bu noktada adım attı, kolaylaştırma anlamında adım attı. Çünkü biz orada yapılandırma şartını getirdik, şu veya bu nedenle çekini, senedini ödeyemeyenler veya sonradan ödendiği halde hala ‘benim listemde kara listede görünüyorsun’ diyen bankalar var. Biz bunu Bankalar Birliği’yle konuştuk, eğer kısa zamanda bunu düzeltmezlerse bu yaptırıma da dönüşebilir. Başbakanımıza da, Cumhurbaşkanımıza da bunu arz edip gereğini yapacağız” diye konuştu.

ESNAF YETERİNCE HABERDAR DEĞİL

Faizsiz krediyi ve yapılandırmayı esnafa destek olmak için getirdiklerini ifade eden Tüfenkci, ”Bizim temel amacımız esnafımızı büyütüp tüccar yapalım, tüccarımızı büyütüp sanayici yapalım, sanayicimizi büyütüp ihracatçı yapalım. Yani herkesi bulunduğu yerden bir üst basamağa taşıyalım istiyoruz. Biz esnaflarımızı önemsediğimiz için bu tür destekleri sağlıyoruz” dedi. Çırakların SSK’sının karşılanmasından tutun da 3’te 2 ücretine kadar birtakım desteklerin verildiğine vurgu yapan Bakan Tüfenkci, esnafın bu desteklerden yeterince haberdar olmadığını söyledi.

İŞİNİ BÜYÜTMEK İSTEYENE FIRSAT

Tüfenkci, şunları kaydetti: ”Herhangi bir esnafımız ya da ustamızın ‘ben bu mesleği öğreteceğim’ diye yanına almış olduğu çırak, kalfa veya ustanın ücretini bir yıl süreyle devlet olarak biz karşılıyoruz. SSK’sı da dahil. Onu tekrar 5 yıl boyunca yanında istihdam ederse bu sefer SSK ücretinin yüzde 50’sini biz karşılıyoruz. Yine istihdam seferberliğiyle birlikte yanında artı bir istihdam sağlayan her esnafımızın da SSK, vergi ve stopajlarının tamamını da devlet olarak biz karşılıyoruz. O sadece çıplak maaşını ödeyecek. Bu da bir yandan istihdamı sağlamak bir yandan da üretimi artırmak, işini büyütmek isteyenlere bir fırsat. Her yanında çalıştıracağı ilave bir işçi için kendisine ek bir maliyet getirmeden işinin büyütülmesini arzuluyoruz.”

GİRİŞİMCİ OLUN ÇAĞRISI

AVM’lerde açılış kapanış saatlerini belirleme yetkisinin esnafa verildiğini hatırlatan Tüfenkci, unutulmaya yüz tutan iş kollarının AVM’lerde 4’te 1 kira ile yer bulabileceğini belirtti. Bu tür işleri yapanlara girişimci olun çağrısında bulunan Tüfenkci, ”Sanatkarlarımızın bu anlamda girişimci olmaları, oraları zorlamaları gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X