Bankaların bahanesi kalmadı

Merkez Bankası’nın hem politika hem de fonlama faizini indirdiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıkloğlu, ”Bankalardan, bu gerilemeyi muhakkak kredi faizlerine özellikle de konut kredilerine yansıtmasını istiyoruz” dedi.

Bankaların bahanesi kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kredi faizlerini indirme konusunda bankalarımızın bahanesinin kalmadığını söyledi. 

Hisarcıkloğlu, ‘Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı faiz indirimi kararını değerlendirerek, bankalara çağrıda bulundu. Hisarcıklıoğlu, ”Artık bankalarımızın bahanesi kalmadı. Merkez Bankası hem politika faizini hem de fonlama faizini indirdi. Bankalar da faizlerdeki bu gerilemeyi muhakkak kredi faizlerine özellikle de konut kredilerine yansıtmasını istiyoruz. Bankacılık sektörü, reel sektörü ve vatandaşlarımızı mağdur etmesin” dedi.

İNŞAATA ÖNEMLİ GÖREV

İnşaatın Türkiye’nin lokomotifi ve stratejik sektörü olarak görülmesi gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, ”Ülkemizde ‘orta sınıf’ büyüyor, büyüyen orta sınıf şehirlere yerleşiyor. 60 yıl önce şehirlerde yaşayan nüfus yüzde 15’tir. Bugün ise bu oran yüzde 75’e geldi. Şehirlerimizin yenilenmesine ve büyümesine ihtiyaç var. Şehirlerin daha yaşanabilir, kaliteli olması açısından inşaat sektörünün temsilcilerine önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

2014, KONUTTA İÇİN BEKLENDİĞİ GİBİ GEÇMEDİ

İnşaat sektörünün 2014 yılında durmadan yoluna devam ettiğini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, konut satışı açısından ise beklendiği gibi geçmediğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, ”Konut satışları 2014 yılında 2013’e göre sadece binde 7 arttı. Bu azalma ipotekli konut satışlarının azalmasından kaynaklandı. İpotek dışı konut satışları ise yüzde 11 arttı” dedi.

0,5 PUAN İNDİRİM BEKLENİYOR 

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizini yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e düşürmesinin, tüketici ve sanayicinin bankalardan kullandığı kredi faizlerini 0,5 puan aşağı çekeceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, faiz koridorunun üst bandındaki 50 baz puanlık indirim yüzde 16-19 arasında değişen ihtiyaç kredisi faizlerini 0,5 puan, mevduat faizini de 0,3-0,5 puan arası düşürecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X