Barış arayışı

Suriye Hükümeti ile muhalifler arasındaki barış görüşmelerinin yedinci turu Cenevre’de başladı. Görüşmeler, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın arabuluculuğunda yapılıyor.

Barış arayışı

Suriye barış görüşmelerinin yedinci turu dün İsviçre’nin Cenevre kentinde başladı.

Suriye hükümeti ile silahlı muhaliflerin temsilcilerinin katıldığı görüşmeler, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura arabuluculuğunda dolaylı olarak yapılıyor. Görüşmeler kapsamında da Mistura’nın ilk olarak Suriye Hükümeti tarafından gönderilen heyetin başkanı Beşar el-Caferi’yi kabul ettiği bildirildi.

MEKİK DİPLOMASİSİ

Cenevre görüşmeleri, Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaşı sona erdirmek ve siyasi çözüm sağlamayı hedefliyor. Görüşmelerde taraflar arasında geçiş hükümeti, yeni anayasa, demokratik seçimler ile güvenlik ve terörizm konularında uzlaşma sağlanması amaçlanıyor. Ancak Suriye Hükümeti ile muhalifler, doğrudan görüşmeleri reddediyor.

Bu nedenle de, BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura taraflar arasında mekik diplomasisi yürütüyor. De Mistura, görüşmelerden önce yaptığı açıklamada, ‘çok yoğun bir şekilde çalışacaklarını” söyledi.

BİR HAFTA SÜRECEK

Görüşmelerinin yedinci turunun bir hafta sürmesi bekleniyor. Son olarak Mayıs ayında yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

Cenevre’deki görüşmeler, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın girişimiyle düzenlenen müzakerelere paralel olarak yürütülüyor.

İran’dan yeni teklif

İran yönetimi, Suriye’nin güneybatısında ilan edilen ateşkesin tüm ülkeye genişletilmesini talep etti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ateşkes anlaşması Suriye’nin tamamına genişletilmesi ve Astana görüşmelerinde gerilimi düşürmek için ele aldığımız tüm bölgeyi kapsaması halinde meyve verebilir” denildi. İran Dışişleri sözcüsü Behram Kasımi, “İran Suriye’nin egemenliğini ve güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Dolayısıyla ateşkes belirli bir bölgeyle sınırlı olamaz. Sahadaki gerçekliği dikkate almayan hiçbir anlaşma başarılı olamaz” ifadeleri kullandı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X