Başbakan Davutoğlu’ndan emeklilere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, emeklilere yönelik yapılacak düzenlemeleri açıkladı. Davutoğlu, “Emeklilerimizin maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalarla anlaşmalar yapıyoruz. Emeklilerimiz böylece yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar” ded

Başbakan Davutoğlu’ndan emeklilere müjde!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekli maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalarla anlaşmalar yapıldığını belirterek, “Emeklilerimiz böylece yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar. Bütün bankalarla da bu görüşmeler sürdürülecek ve hepsinden bu katkının alınabilmesi için çaba sarf edilecek” dedi. 

Davutoğlu, Türkiye Emekliler Derneği’nin Tes-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bugüne kadar emekliler için yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. 

Yapısal reformlarla düzenlemelere başlandığını, Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirildiğini, işçi, esnaf, memur ayrımına son verildiğini kaydeden Davutoğlu, mali açıdan sürdürebilir bir sistem kurulduğunu, yapısal değişim ve ekonomik istikrarla büyüyen kapasiteyle emeklilere refah artışı sağlayacak bir pay verildiğini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, 2002’de 257 lira olan en düşük SSK emekli maaşının yüzde 345’lik artışla bin 144 liraya, 216 lira olan en düşük SSK tarım emekli aylığının yüzde 416’lık artışla bin 116 liraya, Bağ-Kur emeklilerinin 148 lira olan en düşük emekli maaşının geçen yıl yüzde 582’lik artışla bin 14 liraya yükseltildiğini aktardı. Konuyla ilgili çalışma yaparken, rakamları gördüğünde kendisinin bile hayrete düştüğünü dile getiren Davutoğlu, 2002’de 66 lira olan Bağ-Kur tarım emekli aylığının yüzde bin 92’lik artışla 784 liraya, 2002’de 376 lira en düşük emekli memur maaşının 2015’te yüzde 302’lik artışla bin 513 liraya çıktığını söyledi. 

2003-2015 yıllarındaki toplam enflasyon artışının yüzde 203 olduğuna, bazı aylıklarda enflasyon artışının beş katı daha fazla artış yapıldığına dikkati çeken Davutoğlu, “Bu, emeklilerimizin refahtan daha fazla pay almasını sağlayan bir politikanın açık göstergesi” dedi. İşsizliğe karşı istihdam politikasının güçlenmesi için istihdam paketlerinin yürürlüğe konduğunu, 1 Mayıs’ın tatil ilan edildiğini, Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçmesiyle tüm vatandaşların sağlık şemsiyesi altına girdiğini belirten Davutoğlu, 2002’de 12 milyon 8 bin olan aktif sigortalı sayısının bugün 20 milyon 618 bine ulaştığını, nüfusun yüzde 84,5’inin sosyal güvenlik, yüzde 98’inin Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını kaydetti. 

Başbakan Davutoğlu, emeklilerin artık maaş kuyruklarında beklemediğini, evde maaş ödemesi sistemi gibi işlemleri kolaylaştıran uygulamalar başlattıklarını hatırlatarak, “Emeklilerimize her türlü ihtiram kendimize ihtiramın, saygının bir gereğidir. Sizler yaş gereği, bize göre bazılarınız babamız, abilerimiz yaşındasınız, bazı çalışanlara göre dedelerimiz yaşındasınız. Hepimiz inşallah o yaşlara ulaşırız. Bizim size göstereceğimiz saygı, daha sonraki nesillerin bize göstereceği saygının bir işaretidir” ifadesini kullandı.

“Gelir adaletini sağlamak için adil bir yol benimsedik”

Maaşı bin lira ile bin 100 liraya kadar olan emeklilerin maaşlarının da bin 100 liraya tamamlandığını söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi yapacağımızsa daha önce ödemeye başladığımız, temmuzda maaşlarını alan emeklilerimiz de dahil, hepsine ayda 100 lira, yılda bin 200 lira daha ek ödeme yapacağız. İki bin 400 liraya kadar maaş artışı sağlanmış olacak. Bu iki şeyi aynı anda yapmış olduk, hem Bağ-Kur tarım emeklileri gibi bin liranın altında, daha düşük düzeydeki emeklilerimizin gelir seviyesini yükselttik ve aradaki açığı kapattık hem de hepsine birden bir zam daha yaparak, hepsini bir seviye daha yukarı taşıyan bir uygulamada bulunduk. Gelir adaletini sağlamak, emeklilerimiz arasındaki farklılıkları gidermek ve emeklilerimizi birlikte bir başka hayat seviyesine çıkarabilmek için adil bir yol benimsedik. İnşallah seçim sonrasında milletimiz bize tekrar iktidar imkanı verdiğinde ki buna inanıyoruz verecek, ilk yapacağımız işlerden birisi gerekli yasal düzenlemeyi yapıp, bu artışı sağlayacak şekilde sözümüzü yerine getirmek. Hiç tereddüdünüz olmasın, bu söz mutlaka yerine gelecektir.

Emeklilerimizin maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalarla anlaşmalar yapıyoruz. Emeklilerimiz böylece yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar. Bütün bankalarla da bu görüşmeler sürdürülecek ve hepsinden bu katkının alınabilmesi için çaba sarf edilecek.”

“Tehlike sınırına göre asgari ücreti de artırıyoruz”

Davutoğlu, kamu görevlilerinden emekli olanlar için de önemli artışlar yapıldığını, 2016 için yüzde 6+5, 2017 içinse yüzde 4+3 artış sağlandığını aktardı. 

Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

“Şimdi burada en önemli olan bu taahhütlerin yerine getirilmesinde, bu taahhütleri yerine getirecek güç ve kudrete ve iradeye sahip olmak, biz bu iradeye sahibiz. Beyannamemizde bu yapılanlar dışında bazı ek müjdeler verdik, asgari ücreti bin 300 liraya inşallah çıkarıyoruz. Yapılan işin tehlike sınırı yükseldikçe de asgari ücret artacak. Daha önce böyle bir tasnif yoktu, tehlike sınırına göre asgari ücreti de artırıyoruz. Taşeron işçilerimiz kamuda istihdam edilecek, asli işlerde çalışanlar, işte karayollarında başladık, taşeron işçilerimizin sorunlarını da birer birer çözeceğiz. Polislerimizin 2 bin 200 lira olan ek göstergelerini 3 bin liraya çıkardık. Emekli esnafımızın biraz önce zikrettiğim gibi aylıklarındaki yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdiğimiz sosyal güvenlik destek primini tümden kaldıracağız.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X