Başbakan hakkında yolsuzluk suçlamaları

Muhalefet, yolsuzlukla suçlanan Başbakan Rezak’ın görevden ayrılmasını talep etti.

Başbakan hakkında yolsuzluk suçlamaları

Malezya’da muhalefet, Başbakan Necip Rezak’ın 700 milyon dolarlık kamu fonunu şahsi banka hesabına aktarma suçlamalarından aklanana kadar hükümetteki bütün görevlerinden ayrılmasını istedi.

Parlamentonun tören alanında toplanan 150 muhalefet milletvekiline ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine hitap eden muhalefet lideri Dr. Van Azize Van İsmail, Rezak’ın devlete ait 1MalaysiaDevelopment Bhd (1MDB) adlı yatırım şirketi ve kişisel banka hesaplarına kamu fonlarının aktarılması suçlamalarıyla ilgili adil bir soruşturma yürütülmesine izin vermesi gerektiğini söyledi.

“Eğer görevine devam ederse soruşturmanın adil olacağına inanmıyoruz. Derhal görevinden ayrılmasını istiyoruz” diyen İsmail, Başbakan’ın görevden ayrılarak Malezyalılara güven aşılayacağını belirtti.

Diğer yandan, Malezya Başsavcılığı, Merkez Bankası’ndan yapılan ortak açıklamada suçlamalarla ilgili 6 hesabın dondurulduğunu açıkladı.

The Wall Street Journal ve Sarawak Report adlı internet sitesinde cuma günü yer alan haberlerde, yaklaşık 11 milyar dolar borcu bulunan 1MDB ile ilgili soruşturmada yer alan belgelerde, şirkete bağlı ajanslar, bankalar ve kuruluşlar arasında transfer edilen 700 milyon doların, son olarak Başbakan Rezak’a ait 5 ayrı kişisel hesaba aktarıldığının gösterildiği ileri sürülmüştü.

Başbakan Rezak ise iddiaların herhangi bir kanıta dayandırılmadığını ve Malezya’nın 29 yıl iktidarda kalan eski Başbakanı Mahathir Muhammed’in tarafından ortaya atıldığını savunmuştu. Necip Rezak, Muhammed’in, “ülkenin demokratik yollarla seçilmiş başbakanını devirmek için siyasi bir sabotaj kampanyası” yürüttüğünü ileri sürmüştü.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X