Başbakan’dan ‘3 ay sözü’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Seçim öncesi beyannamede verdiğimiz her söz en az 3 ay içinde yerine getirilecek.” dedi

Başbakan’dan ‘3 ay sözü’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT Özel yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, seçimlerin adil ve şeffaf olmadığına ilişkin iddiaları değerlendirerek,

 

“Yüzlerce gözlemci geldi Türkiye’de hiçbirinin raporunda Türkiye’deki seçimlerin adil olmadığına ilişkin birşey yok. Birilerin Türkiye’yi her an suçlamaya hazır kesimlerin yaptığı değerlendirmelerin kıymeti harbiyesi yok. Malum tweet hesabı, ‘Davutoğlu’nun Kayseri, Şanlıurfa mitinglerine saldırı yapılacak’ dedi. Ben bundan şöyle düşünebilirdim, ‘Mitinglere gitmeyelim, televizyon programı etkili olur’ diyebilirdim. ‘Kayseri’de sokak aralarında saldırı olacakmış’ diye söylenti yayanlar. Fuat Avni denen hesabı açıp baksınlar. Biz meydanlara çıktık, halkla buluştuk. Aynı dönemde diğer parti liderleri oturmayı tercih ettiler. Miting yapmak istediler de biz mi engel olduk?

 

Türkiye’de en çok satan 5 gazetenin 4’ü açık bir şekilde hükümete karşı kampanya yürüttü. Biz, şikayet ettik mi? Medyaya karşı bu seçimi kazanıyoruz diye bir söylem duydunuz mu? Bizim nihai olarak baktığımız yer halk. Televizyon kanalları itibarıyla da herkesin yakın olduğu tv kanalları olabilir. Benim için halkın nasıl gördüğü önemli, halk size nasıl bakıyor. Halk bizim demeçlerimize, Kılıçdaroğlu’na Bahçeli’ye baktı hele hele Demirtaş’a baktı ve bir seçimde bulundu. Seçimleri yöneten YSK’dır. YSK da bütün partilere eşit mesafededir. YSK, Tunceli’de yapacağım miting için son anda burada miting yapamazsınız dediler, biz mitingi başka yerde yaptık. Söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

 

Halkın beklentilerinin yer aldığı röportajların izletildiği canlı yayında Davutoğlu, AK Parti’nin seçim vaatlerine ilişkin konuştu. Benim uzaktan da olsa beni görmek isteyen vatandaşımla inşallah bir gün kucaklaşırız. Vatandaşlarımızla her türlü diyalog güzel. Vatandaşlarımızın beklentisi belli, daha onurlu bir hayat. Kimseye muhtaç olmayacağı bir hayat. Ben her dönemde önce kendime ev ödevi listesi çıkartırım, ona göre tanımlanır. Genel Başkan seçildiğim zaman kendime üç görev tanımlamıştım, bir partinin birliği ve beraberliğini koruyacağız, iki Türkiye’de yürütülen bütün projeler aksamadan yürüyecek, üç ülkeyi seçime götürürken iç barışı temin edecek her türlü tedbir alınacak. 7 Haziran seçimlerine bunları tamamlayarak gitti. O zaman da kendime 3 görev tanımlamıştım. Kongrede geldiğimiz nokta da AK Parti, sakin sularda ülke sorumluluğunu üstüne alarak yola devam ediyor, ülkeyi hükümetsiz bırakmayacağız demiştik öyle de yaptık, terörle mücadele bunlarda tamamlandı” dedi.

 

Türkiye son yıllarda çok yorulduğunu anlatan Davutoğlu, “Bütün gerilim alanlarını azaltmak, Türkiye’de sevgi tohumları ekerken, tekrar toplumun ortak ilkeler etrafında hangi siyasi görüşte olursa olsun onları ortak bir kader fikrine getirmek. Son dönemlerde sanki farklı kaderlerimiz varmış gibi ayrışmaya gidenler oldu. Gezi olayları bize ne öğretti? Gezi olayları, gösteri ve diğer hak ve fikir bağlamında, hak ve özgürlükler kutsaldır, bunlara dokunulamaz fakat bunları yaparken kamu düzeni içinde yapmak lazım. Aksi halde çok büyük kutuplaşmalara vesile oluyor. 17-25 Aralık gösterdi? Bugün çizgiler çok açık. Gösteri yürüyüşü yapma hakkı kutsaldır ama kamu düzenini bozmadan yapmak esas. Çözüm süreci, terörle mücadele bağlamında, demokratik olarak bütün tartışmaları yapmak esastır fakat terörle mücadele bağlamında zaaf gösterilemez. Hedefim,ş önümüzdeki dönemde her kesimle konuşarak, önce bu tansiyonu düşüreceği, karşılıklı konuşmayı birbirimizi anlayarak yapacağız. Ne tartışırsak tartışalım bu ülkenin ortak kaderine inanarak tartışmamız lazım. Bize oy vermemiş olan herkesi de saygıyla selamlayarak, hep beraber bunu tartışmamız lazım. Tansiyon artırıcı hiçbir psikolojinin yayılmasına izin vermemek” ifadelerini kullandı.

 

Davutoğlu, ikinci görevlerini beyannamede söylenen hususların yerine getirmek olduğunu anlatan Davutoğlu, “Benim ağzımdan çıkan her söz, önümüzdeki 3 ay içinde yerine gelecektir. 3 ay içinde kanuni düzenleme gerektirmeyen bütün vaatler yerine gelecek. Asgari ücret, öğrenci bursları, polis ve askerlere verdiğimiz taahhütler, esnafımıza, gençlerimize bunların hepsi yasal düzenleme gerektirmiyorsa 3 ay içinde yerine getirilecek. Asgari ücret, yarın hem iş dünyamızı hem de işveren ve işçi kesimlerini biraraya getiren bir akşam yemeği yapacağım. Hepsini de dinleyeceğim. Hükümet programını onları dinleyerek yapacağız” diye konuştu.

 

Üçüncü görevinin, uzun ve orta dönemli yapısal reform sürecini başlatmak olduğunu belirten Davutoğlu, hem siyasal hem ekonomik reformaların ilk aşamasını ilk 6 ayda tamamlayacaklarını ifade etti. Özgürleştirici, sosyal hayatı düzenleyici reformların yapılacağını söyleyen Davutoğlu, daha uzun dönemli reformların 1 yıl içinde yapılacağını dile getirdi. Davutoğlu, ilan edilen bütün projelerin takvimlendirilmesinin yapılacağını da kaydederek, hepsinin sistematik içinde takip edileceğini ve milletin verdiği ödevle birlikte kendilerine bir ödev yaptıklarını ifade etti. Anayasal ve yasal çerçeve ne gerektiriyorsa o yapılacak. Hükümetin kurulması gecikmeyecek. Hükümet programını açıkladıktan ve Mecliste okuduktan sonra, 3-6 aylık ve 1 yıllık uygulama programını ortaya çıkaran deklarasyonla yeni programımızla ortaya çıkacağız. Yapısal, ekonomik ve siyasal reformlar şarttır. Yargı, güvenilir bir merci olarak bu reform sürecinden geçmek durumunda. Herkesi dinleyeceğiz. kim ne tahrik yaparsa yapsın bu ülkede kutuplaştırıcı dilin egemen olmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X