Başika’dan kısmi çekilme

Musul yakınlarında bulunan Başika kampındaki Türk askerlerinin bir bölümü, kuzeye kaydırıldı. Bölgedeki askerler, Bağdat ve Ankara yönetimini karşı karşıya getirmişti.

Başika’dan kısmi çekilme

Türkiye, Irak’la gerilime yol açan Musul yakınlarındaki Başika kampına yaptığı askeri yığınağı aradan 10 gün geçtikten sonra kısmen geri çekti. Bağdat’ın yanısıra, Tahran ve Moskova’nın da tepkisine neden olan 400 kadar asker ve 25 kadar tanktan bir kısmının dün sabah Irak’ın kuzeyinde bir başka yere intikal ettiği bildirildi.

Askeri kaynaklar yapılanın “çekilme” değil “yeniden tanzim olduğunu” belirterek, “Başika’daki Türk unsurlarından bir kısmı yeni düzenleme kapsamında kampın kuzey bölgesine intikal ettiler, 10-12 araçlık bir konvoydan oluşan askeri birlikte zırhlı araçlar ve tanklar da yer alıyor” bilgisini paylaştılar.

KRİZE NEDEN OLMUŞTU

Türkiye’nin önceki hafta Başika kampına gönderdiği Türk askerleri Irak merkezi yönetiminin tepkisine neden olmuş, konuyla ilgili olarak MİT müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu Bağdat’a giderek temaslarda bulunmuştu. Bu ziyaretin ardından Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, ‘Başika’daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle artırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da Irak Hükümeti’nin hassasiyeti dikkate alınarak kararlaştırılmıştır’ denilmişti. Ancak bu açıklamaya rağmen Bağdat yönetimi konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine getirmeye karar vermişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X