Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Organize Sanayi içinde üretim yapan BESAŞ’ın taşınacağını açıkladı.
BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş da konuyla ilgili, mevcut 13 bin 500 metrekare alanın artık yeterli gelmediğini söyledi.
BESAŞ’ın en az 20 bin metrekareye ihtiyaç duyduğunu belirten Bektaş, Yıldırım ve Osmangazi’nin kesiştiği bir bölgede yer bulunur bulunmaz taşınacaklarını söyledi.
Haberi, Olay Gazetesi Yazarı Mustafa Özdal bugünkü köşesinden duyurdu.
Aktaş açıkladı BESAŞ taşınıyor
Çok fazla ekmek yemem ama BESAŞ‘ın o gevrek, dumanı üzerinde tüten, yedikçe yediren, hamurunun damağımda bıraktığı eşsiz lezzetiyle mest olduğum, katıksız, nefis ekmeğine dayanamam.
Hele yanında BESAŞ’ın Ezine tipi beyaz peyniri varsa, yine BESAŞ bayisinden aldığım iri taneli Marmarabirlik zeytiniyle birlikte peynir, ekmek ve zeytin üçlüsü benim için en büyük ziyafettir.
***
1979 yılında Bursa’daki fırıncıların greve gitmesiyle kuruluyor BESAŞ.
İlginçtir CHP’li Belediye Başkanı Mustafa Eroğlu kuruyor halk tipi ekmek üretim merkezini ama günümüzde AK Partili belediyeler geliştiriyorlar BESAŞ ve benzerlerini.
Mesela İstanbul‘da ve Ankara’da da halk tipi ekmek üretilir yine AK Partili belediyeler eliyle.
***
2018’de tam 220 bin adet BESAS ekmeğini tüketmiş Bursalılar.
400 gramlık BESAŞ ekmeğinin fiyatı 1,25 lira.
Özel sektörün sattığı 250 gram ekmeğin fiyatı da 1,25 lira.
Yani gram hesabı yaparsak, BESAŞ ekmeği piyasa ekmeğinden neredeyse yarı yarıya ucuz.
Süt ürünlerinde de son yıllarda atağa geçti BESAŞ.
2018 süt ürünleri cirosu yaklaşık 12 milyon lira.
Ekmekle birlikte BESAŞ, yaklaşık 80 milyon liralık ciroya ulaşmış.
Tabii daha fazla satış yapabilirler ama özel sektör üretiminin yüzde 20’sini geçmiyorlar ki piyasada haksız rekabete yol açmasınlar.
***
Yıllar önce gezmiştim BESAŞ tesislerini Genel Müdür Mustafa Bektaş’la.
Tesis deyim yerindeyse bal dök yala gibiydi.
Hijyen kurallarının katı bir şekilde uygulandığı tesiste kafasına bone, ayaklarına galoş takmayan, vücuduna şeffaf önlük sarmayan personel, üretim bandına adımını atamıyor.
Önce ekmek mikserlerine silolardan gelen unlar boşaltılıyor, mikserlerin içinde suyla temizleniyor, hamur haline dönüştürülüyor, burada maya ve tuz ekleniyordu.
Ardından mayalanma işlemi için üzerine bezle kapatılan hamur, başka bir mikserde şekil alması için yarım saat bekletiliyor, buradan da el değmeden başka bir makineyle gelen hamur, kes-tart isimli makinede şekil alıyor ve tartılıyor.
Tartılan hamur, konik makinesi içinde yuvarlama işlemine tabi tutuluyor.
Bir sonraki aşama fermantasyon tüneli.
Fermantasyon tünellerinden çıkan hamur somun şeklini aldıktan sonra 2 ayrı yerde bıçak atılıyor.
Aslında, tırnaklama makinede de yapılabilir ama istihdam kaybı olmaması için bu işlemi personel yapıyor.
Fermantasyon tünellerinde hacim alan ve tırnaklanan ekmekler artık pişirilmeye hazır oluyor.
***
Dedik ya, el değmeden ve katı kuralları olan bir üretim sürecinin ardından çıkıyor o nefis BESAŞ ekmeğinden her gün binlercesi.
Ancak BESAŞ’ın modern tesisleri artık yetersiz kalıyor.