Başkan’ın 1 Kasım tespiti: Vatandaş hizmet dedi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Olay Gazetesi köşe yazarı İhsan Aydın’ın sorularını yanıtladı.

Başkan’ın 1 Kasım tespiti: Vatandaş hizmet dedi

 PAZAR SÖYLEŞİSİ / İHSAN AYDIN 

 

6360 Sayılı Bütünşehir Yasası Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin elini güçlendirdi. Başkan seçim sonuçlarından memnun:

 

Vatandaş oy verirken hizmete bakıyor

 

Büyükşehir belediyelerinin eli artık geçmişe oranla daha güçlü.

Çünkü çiftbaşlılık ortadan kalktı. İl Özel İdareleri kapatıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi artık Bursa’nın il sınırlarının her yerinde tek söz sahibi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile kırsal kalkınma projeleri ve 1 Kasım seçimleri ile bunun yansımalarını içeren bir röportaj gerçekleştirdik.

Altepe’yi 6360 sayılı Bütünşehir Kanunu sonrası çok rahatlamış gördük.

Kentin her her noktasına, o bölgenin özelliklerini ön plana çıkarıcı çalışmalar yapıyor.

Göçü durdurmak en önemli hedefi.

Kırsala yaptıkları hizmtlerin 1 Kasım seçimlerine yansıması da bir hayli fazla olmuş.

Altepe’nin yönettiği kent Bursa’da oran Türkiye ortalamasını geçti. 1 Kasım’da bu oran yüzde 54’ü buldu. Oysa MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı’nın işbaşında olduğu Mersin’de MHP yüzde 20 oy kaybetti, Eskişehir’de de Yılmaz Büyükerşen efsanesine rağmen CHP’lin kaybı yüzde 5. İzmir’de ise CHP yüzde 45’i geçemedi.

Demek ki, Bursa’da götürülen hizmetlerin sandığa yansıması bir hayli fazla olmuş.

 

Kırsaldan göç nasıl duracak?

 

“İstiyoruz ki insanlar topraklarında yaşasın, göç dursun. Biz daha Büyükşehir Yasası çıkmadan önce ‘Dağ ilçelerini bize bağlayın’ dedik. Yasa çıkmadan oralara gönüllü olarak hizmet götürmeye başladık. Bu bölge sürekli olarak göç veriyordu. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda yaptığı hizmetler Ankara’nın da dikkatini çekti ve Bursa örnek gösterilmeye başlandı. Eski Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç’ın Başkent’te Bursa’yı örnek gösterdiğini biliyoruz. Özel İdare ile hizmetleri hızlı ve yaygın biçimde götürmek zordu. Bir gölet yapmak için Ankara’da onay alma adına yıllarca koşuşturulurdu. Şimdi, biz bırakın köy yollarını, tarla yollarını bile hızlı biçimde açıyoruz.Bizim için sulu tarım çok önemli. Göletlerle birlikte sulama sistemlerini de yapıyoruz. Kırsaldan en büyük talep sulu tarıma geçiş için geliyor. Hepsini planlıyoruz. Sulama birlikleri de kontrolümüzde olacak.”

 

Hizmeti nasıl götürüyorsunuz?

 

“Merkez dışındaki ilçelerimizde 10 yeni şantiye kurduk. Hepsini her geçen gün iş makineleri ve araç gereçle güçlendiriyoruz. Operatörlerimizi ve personelimizi ağırlıklı yerelden temin ediyoruz. Böylece zaman kaybı olmuyor. Eskiden İl Özel İdaresi’nin Bursa’dan çıkacak makinelerinin mazotlarını dahi muhtarlar koyardı. Personel Bursa’dan gittiğinden zaman kaybı da yaşanırdı.Şimdi böyle bir şey yok. Kaynak ve personel israfı da önlendi. Sabah evinden çıkan operatör 10 dakika sonra makinesinin kontağına basıp işe başlayabiliyor.”

 

Yeni brimler de kurdunuz neler bunlar?

 

Biz Bütünşehir Yasası yürürlüğe girer girmez bünyemizde Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nı kurduk. Bununla diğer büyükşehirlere de örnek olduk, onlar da bizden görerek Kırsal Hizmletler Daire başkanlıklarını oluşturdular. Ardından Büyükşehir bünyesinden Tarım AŞ’yi faaliyete geçirdik. Hemen artılarını gördük. Tarım AŞ. Sebze ve Meyve Hali’ni devralır devralmaz kâr elde etmeye başladı.

Bursa’yı Dağ, Sahil, Karacabey, Mustafakemalpaşa Ovası ve Merkez ova olarak beşe böldük. Üretici birlikleri ile çalışmaya başladık.

Örneğin; Tiego çileğini yaygınlaştırmak için MÜSİAD ile 2 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak protokol imzaladık. 20 bin ton tiego çileği talebi var.

Belediye demek, şehir ekonomisine ve üretmeye destek vermek demek. Biz bunu yapıyoruz. Örneğin, 2 yıldır Yenişehir Havalimanı’na ücretsiz yolcu taşıyoruz. Havalimanı olmayan bir kent Dünya şehri olabilir mi? Olamaz. Ben şehir içine yeni havaalanları açıyorum. Niye, bu kent dünya kenti olsun diye.”

 

 

Yollar kırsala yatırımı artırır mı?

 

Kırsalın yollarına çok önem veriyoruz. Örneğin Dağ ilçelerimizin yolları iyi olursa Bursa’daki bir çok insan gider, oraya tesisini kurar, çiftliğini faaliyete geçirir, orada yaşar. Yollar iyi olduğu için de tiyatro izlemek için akşam tiyatro seyretmeye Bursa’ya gelir. Biz sadece yol değil, bakın Keles Baraklı’da ipekçiliği destekliyoruz. Bursa ipeğine kırsal da katkı koyacak. İpek kumaş tasarımını canlandırıyoruz. Bursa’nın dünya çapında ünlü 1 numara ipeği var. Büyükşehir Bursa ipeğini yeniden canlandırmaya 10 milyon TL harcadı. Bıçak imalatını kırsala da yaymak istiyoruz. Özel Bursa bıçağı yaptırıyoruz. Kırsalı da bu işe katacağız. Büyükşehir kentin bütün sorunlarına sahip çıkıyor. Bizim girmediğimiz konu yok. Üreticiye her alanda moral ve destek veriyoruz.”

 

Kırsaldan gelen her isteğe ‘evet’ mi diyorsunuz?

 

Biz ağır kış koşullarından ağılı çökmüş vatandaşa ağılını tamir için desteği veriyoruz. Hayvan yetiştiricilerine 76 ton yem tohumu dağıttık. Arı kovanı veriyoruz. 4 bin yeni arı kovanı alımı için ihaleye çıktık. Bütün bunları niye yapıyoruz? Göç dursun. İstiyoruz ki, kırsal canlansın, göç vermesin. İnsanımız kendi köyünde adam gibi yaşasın. Niye şehrin kıyı köşesinde, kaçak binalarda otursun? Bakın Keles’te Gököz Göleti civarının turizm alanı olarak geliştiriyoruz. Yeni özel turizm tesisleri kuruluyor, biz de kuracağız. Nerede bir sıcak su var, gidip oraya termal tesis yapıyoruz. Harmancık’ta Ilıcaksu, Orhaneli’de Sadağı, Fadıl, Büyükorhan’da Düğüncüler, Gemlik’te ve daha bir çok yerde termal tesisler planladık. Çünkü her kırsalın ekonomisi canlanırsa, göçü durdurabiliriz.

 

Süt ve hayvcancılık işine de girdiniz.

 

Evet. Örnek içftlitler kuracağız. Keles’te Süt Üretim Tesisleri’ni hizmete açtık, şimdi peynir ünitesi de devreye girdi. Yenişehir’de Sürt Üreticileri Birliği’ne ait tesisi devraldık. Burayı da geliştiriceğiz. Köylümüzün mera sıkıntılarını çözdük. İhaleye çıkılan yerleri köylüye veriyoruz. Bütün ilçelerimizi ilgilendiren destekler verdik, veriyoruz. Stadyum yapmaya parayı buluyorsak, domates destekleme tesislerine niye para bulamayalım? Bizim kimseye bir kuruş borcumuz yok. Bakınız dışarıdan vagonları 600 milyon TL’ye alacaktık, Bursa’da yaptık, şimdi 300 milyona alıyoruz. Vatandaşa buzağı kulubesi bile dağıttık.

 

Canlı Hayvan ve Et Borsası ne durumda?

 

Onu da bitiriyoruz. Ticaret Borsası ile Canlı Hayvan ve Et Borsası kuruyoruz. Badırga’da yeni planlanan bölgede 300 dönüm alan kamulaştırıyoruz. Yıldırım’daki Et Balık’ı da buraya taşıyacağız. Et Balık’ın bulunduğu alanı da yeni bir cazibe merkezi yapacağız. Badırga’daki borsadan tüm Türkiye’ye et satacağız. Gördügünüz gibi her alanda varız. Bizim kırsala destek de sınırımız yok. Yeter ki, parayı yerinde kullanalım. Şimdi 6 ilçeyi ilgilendiren süt toplama merkezleri de yapıyoruz. Bir salça makinası veriyoruz, bütün köylü kullanıyor. Bir ceviz soyma makinası veriyoruz kırsalda çok kişi kullanıyor. Şimdi ceviz silkeleme makinası da dağıtacağız. Bunlar büyük paralar değil, ama kullanan sayısı fazla ve getirisi var.

 

Hizmet gitmeyen yer var mı?

 

Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet götürmediği yer yok. Herkes biliyor ki, Büyükşehir’e geldiğinde istediği hizmeti muhakkak alabilecek. Bakın sadece bir ilçemize 14 milyon TL’lik yol yapıyoruz. Karacabey’de yollara el attık. Sadece orada değil. Her ilçemizde varız. Artık köylere sıcak asfalt yapıyoruz. 4 yıl sonra her yer şıkır şıkır yola kavuşacak. Yol iyi olursa, oralarda hareket de artıyor bereket de… Şu an birinci önceliğimiz yol. Kırsala gece gündüz yol yapıyoruz. Biz de para bitmez. Havalimanı çalışmazsa, tekstil ürünümüz değerlenmiyor ki? Halkımızın her noktada yaşam kalitesini yükseltmek için binin üzerinde proje geliştirdik. Köylerimizi köy konakları yapıyoruz. İlçelerimizin spor kulüplerine destek oluyoruz. Gelen talepleri üzerine kırsalın her noktasına çocuk oyun grupları, bank,oturma grupları, piknik masaları, jeneratör, hilti gönderdik. Üreticilerimiz için don ve kırağıyı haber verecek erken uyarı sistemlerini de yaygınlaştıracağız. Velhasıl, her şeyi düşünüyoruz.

 

1 Kasım başarınızda bunların etkisi nedir?

 

Ortada bir gerçek var. Kaynak nedir dediklerinde bizde para çok, bitmez diyoruz.Vatandaş oy verirken hizmete bakıyor. Şimdiye dek 11 seçime girip 11’ini de aldık. 11. seçim zaferinizi kazandık. Peki, 11 seçimi kabedenlere ne oldu? Bursa’da MHP’den, CHP’den, Saadet’ten oy aldık. Biz yüzde 40 oy alıyorsak, bunun yüzde 15’i diğer partilerden geliyor. MHP’lilerden yüzde 35, Saadetlililerden yüzde 40 oy aldık. Bizim oyumuz 150 bin daha fazla. Vatandaş hizmete oy veriyor. Bu yüzden Bursa’da parti olarak Türkiye ortalamasının üstüne çıktık. CHP’nin ağırlıklı olduğu semtlerde dahi oyumuzu artırdık. Bunlar yapılan hizmete verilen karşılıktır. Bizi tanıyan, yaptıklarımızı gören oy veriyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X