‘Başkanlığa karşıyız Erdoğan’a değil’

Parlamenter sistemi değiştirmek yerine sistemin düzeltilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, ‘Biz başkanlık sistemine karşıyız, kişisel olay olarak görmüyoruz’ dedi.

‘Başkanlığa karşıyız Erdoğan’a değil’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başkanlık tartışmalarıyla ilgili ‘Başkanlık sistemine karşıyız, Erdoğan’a değil’ ifadesini kullandı.

NTV canlı yayınına konuk olan Kılıçdaroğlu, parlamenter sistemde sorunlar olduğunu ancak değiştirmek yerine sistemin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, ‘En son Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk parlamenter sistemi benimsemiş. Hatta kurtuluş savaşını bile öyle yönetmiş. Şimdi biz bunların hepsini çöp sepetine atalım diyoruz. Başkanlık olsun, neden oluyor. 13 yıldır kimsenin aklında değildi ve neden birden bire ortaya çıktı. Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra, neden başkanlık sistemi olsun?’ diye konuştu. ‘Neden başkanlık sisteminde ısrar ediliyor?’ diye soran CHP lideri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik şu eleştirilerde bulundu:

YAPAY TARTIŞMA

‘Başkanlık sisteminin tartışılmasının yapay olduğunu düşünüyoruz. Vatandaşın istediği; ‘oturun adam gibi şu memleketi yönetin.’ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sana dünyanın en güzel koltuğu verdi. Otur görevini yap. Bana verilen yetkileri kullanıyorum diyor. Sana verilen yetkilerin ötesini kullanıyorsun, anayasayı ihlal ediyorsun. Cumhurbaşkanları fazla konuşmaz. Zamanında konuşur. Rusya krizinde Erdoğan konuşmasaydı, bütün açıklamaları Davutoğlu yapsaydı, ilişkileri düzeltecek aktör Erdoğan olabilirdi.’

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, ‘Başkanlık sistemine mi karşısınız, Erdoğan’a mı?’ sorusu da soruldu. Kılıçdaroğlu, ‘Biz başkanlık sistemine karşıyız, Sayın Erdoğan’ın şahsına… Kişisel olay olarak görmüyoruz’ diye konuştu.

DAVUTOĞLU’NA HDP ELEŞTİRİSİ

Başbakan Davutoğlu’nun HDP ile görüşmesini iptal etmesinin doğru olmadığını da söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, ‘O partiden milletvekili çıkar bir şeyler söyler ama muhatabınız o değil. O cümleyi gerekçe gösterip görüşmeleri tıkamak yanlış. Komisyona üye vermezlerse nasıl bir uzlaşma komisyonu olacak’ ifadelerini kullandı.

CHP lideri, milletvekili dokunulmazlığı tartışmalarına da değindi. ‘Dokunulmazlıkların konjonktürel olarak kullanılması doğru değil’ diyen Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Ben kızdım, dokunulmazlığını kaldırayım olmaz. Demokraside çifte standart olmaz. Ya tamamen kaldırısınız ya kaldırmazsınız. Biz dokunulmazlıkların, kürsü dokunulmazlığı haricinde, kaldırılmasından yanayız. HDP’li vekillerle ilgili dosyanın gelmesini doğru bulmam.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X