Derya Demir PINAR
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanı olduğu Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Ankara ofisi hizmete girdi.
Çankaya’da Türkiye Belediyeler Birliği binasında hizmetine başlayan ofisin açılışında Başkan Aktaş’ı Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, BTSO Başkanı İbrahim Burkay da yalnız bırakmadı. Açılışta konuşan başkan Aktaş, “Başkanlığını yürüttüğüm merkezi Bursa’da bulunan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin uluslararası temsiliyeti sebebiyle bakanlıklar, Türkiye Belediyeler Birliği , DSÖ Türkiye Ofisi, Birleşmiş Milletlere bağlı diğer kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışma alanlarında işbirliklerinin daha verimli hale getirilmesi amacıyla Ankara’da irtibat ofisini açıyoruz. Artık çalışmalarımızı planlarken pandemi ve iklim değişikliği gerçeğini görerek yapmak zorunda olduğumuzu öğrendik. Şehirlerimizi, yaşadığımız mekanları bir şekilde bu yaşadıklarımıza adapte etmemiz gerektiğini öğrendik. Yerel yöneticiler olarak ekiplerimizle birlikte iş planlarımızda olmayan birçok konu ile mücadele ettik. Bu süreç benim şehir ağlarının önemiyle ilgili farkındalığımı artırdı” diye konuştu.
KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ…
Çalışmaları geliştireceklerini anlatan Aktaş, “Sağlıklı Kentler Birliği olarak DSÖ Sağlıklı Şehirler Ağı gibi önemi her geçen gün artan bir ağın parçası olduğumuzun farkındayız ve çalışmalarımızı geliştirme arzusu içindeyiz. Bunun gelişimi sağlayabilmek ve kurumlar ile işbirliğimizi geliştirebilmek için birlik yönetimi olarak Ankara’da bir irtibat ofisi açma fikrini benimsedik. Bu konuda bize yol göstermesi için Türkiye Belediyeler Birliği’nden geçici olarak bir ofis desteği talep ettik. Ankara’da kuracağımız ekip ile kendi ofisimizi de kısa bir süre içinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
7 BELEDİYE 7. FAZDA…
Biriliğin kurulduğundan beri Avrupa bölgesindeki en aktif ağlardan biri olduğunu vurgulayan Aktaş, şunları söyledi: “1988 yılında başlatılan DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı çalışmaları belirlenen temalar çerçevesinde 5’er yıllık fazlarla yürütülüyor. 2019 yılında başlatılan ve 2025’de tamamlanması planlanan 7. faz uygulama çerçevesi için bir rehber hazırlandı ve üyelik başvurusunda bulunmak isteyen ulusal ağlar ile şehirlerin/belediyelerin gerçekleştirmeleri gereken kriterler belirlendi. DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 7.faz üyeliğine bugüne kadar Avrupa bölgesinden 86 şehir/belediye ve 9 ulusal ağ başvuruda bulundu. Başvurular DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı tarafından belirlenen bağımsız bir kurul tarafından değerlendirildi ve 33 şehrin ve 9 ulusal ağın üyelik başvurusu kabul edildi. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ile birlikte üye 7 belediyemizin başvuruları kabul edilerek 7. faza üyelikleri onaylandı ve üyelik sertifikalarımızı aldık. İzmir, Bursa ve Trabzon büyükşehirleri ile Burdur, Çankaya, Kadıköy ve Karşıyaka belediyelerimiz üyelikleri kabul edilen belediyelerimiz oldu. Ülke kotamız 15 belediye olduğu için 8 üye belediyemizin daha başvurusu kabul edilebilecek. Hem Bursa olarak hem de Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği olarak çok önemsediğimiz DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı içerisindeki çalışmalarda yer almaya devam etmek istiyoruz.”
“BU BİRLİK BURSA’YA YAKIŞTI”
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Alinur Aktaş’a başarılar diliyorum. Bu birlik Bursa’ya çok yakıştı. Çünkü Bursa tarihiyle, doğasıyla, yapısıyla çok özel bir şehir. Alinur Aktaş’ın bu konuda çok iyi işler yapacağını, birliğin çalışmalarının uluslararası arenada konuşulacağına eminiz. Hep birlikte daha sağlıklı dünya, Türkiye ve şehirler için yapacak çok işimiz var” şeklinde konuştu.
AKILLI YATIRIMLAR EXPOBEL VİTRİNİNDE
Büyükşehir Belediyesi’nin, şehirciliğin her alanında hayata geçirdiği projeler Gaziantep’te düzenlenen EXPOBEL Çevre, Şehircilik ve Teknoloji Fuarı’nda vitrine çıktı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve iki gün daha sürecek olan fuarda stant açan Bursa Büyükşehir Belediyesi de ulaşımdan altyapıya, kırsal hizmetlerden kentsel dönüşüme, çevreden sosyal hizmetlere kadar her alanda hayata geçirdiği yatırımları katılımcılara tanıttı. Fuar kapsamında düzenlenen ‘Akılı Şehirler’ konulu panelde konuşan Başkan Aktaş, Bursa’nın hızlı büyüme, sanayileşme ve hızlı şehirleşmesi nedeniyle yaşanan sorunlarının ancak akıllı şehircilik hamleleriyle çözülebileceğini söyledi. Aktaş, “Şehirler hızla büyüyor. Sanayileşme giderek artıyor. Pandemi süreci bize bir kez daha akıllı şehir olmanın ne kadar önemli ve değerli olduğunu gösterdi. Avrupa’da nüfusun yaşlanması ile birlikte ilgi artık doğuya doğru kaydı. Özellikle Türkiye, çok önemli bir nirengi noktası oldu. Başta İstanbul olmak üzere Kayseri, Antalya, Bursa, İzmir ve Gaziantep’in de nirengi noktası olması kaçınılmaz. Akıllı şehircilik artık bir lütuf değil zorunluluk” dedi.