Batı Trakya Çağlar’ı bağrına bastı

Batı Trakya’dan çıkarak anavatan Türkiye’de Başbakan Yardımcılığına kadar yükselen Cavit Çağlar, kendisi gibi aynı başarıyı gösteren hemşerisi Hakan Çavuşoğlu ile birlikte atalarının topraklarında hasret giderdi.

Batı Trakya Çağlar’ı bağrına bastı

HASAN ALİ ÇAVUŞ

Batı Trakya’dan çıkarak anavatan Türkiye’de Başbakan Yardımcılığı’na kadar yükselen Cavit Çağlar, kendisi gibi aynı başarıyı gösteren hemşerisi Hakan Çavuşoğlu ile birlikte atalarının topraklarında hasret giderdi. Eşi ve bir grup aile bireyinin de eşlik ettiği Çağlar, babasının doğduğu evi ziyaret etti.

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, memleketi Batı Trakya’da büyük ilgi gördü. Çağlar, ‘İnsanı doğduğu topraklar çekiyor’ diyerek gittiği babasının köyü Üşekdere ziyareti sırasında duygusal anlar yaşadı.

caglar-1-001.jpg
Eşi Nursel Çağlar, dayısı Kadir Şankaya ve bazı aile üyeleriyle Batı Trakya’ya giden Çağlar çiçeklerle karşılandı.

Çağlar, eşi Nursel Çağlar, dayısı Kadir Şankaya ve eşi Raife Şankaya ile kuzeni Coşkun Şankaya ve eşi Sevim Şankaya ile birlikte Batı Trakya’ya gitti. Çağlar, İpsala Gümrük Kapısı’na geldiğinde Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Keşan Şube Başkanı İsmail Beyli tarafından çiçeklerle karşılandı. Buradan Dedeağaç’a geçen Cavit Çağlar onuruna bir restoranda verilen yemeğe katıldı. Yemekte, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve TC Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı da olan Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop Eski Milletvekili ve BAKEŞ Başkanı Ahmet Hacıosman, BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Ali Eminlatif ve Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram başta olmak üzere birçok isim hazır bulundu.

İKİNCİ DURAK BABA OCAĞI…

Yemeğin ardından Gümülcine’ye doğru yola çıkan heyet, Cavit Çağlar’ın babasının doğduğu bir dağ köyü olan Üşekdere’ye geçti. Buraya giderken Hakan Çavuşoğlu’nun köyü Kızılağaç’ın girişinde bir süre mola veren ve halkla kucaklaşan Çağlar, Üşekdere’ye vardığında köy halkının yediden yetmişe kendisini beklediğini görünce duygulandı. Baba ocağının bugünkü sahibi İsmail Hüse ve eşi ile akrabaları Cavit Çağlar’ı çiçeklerle karşılarken, köy halkı sıraya girerek, Cavit Çağlar’la el sıkıştı, kendisine ve eşine ‘hoş geldin’ dedi. Cavit Çağlar ve beraberindekiler buradan, babasının doğup büyüdüğü eve geçti. Ev sahibi İsmail Hüse, Cavit Çağlar ve beraberindekilere geleneksel tatlardan oluşan yemek ikram etti.

caglar-2-003.jpg
Batı Trakya ziyaretinde Çağlar’a eşlik eden TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Cavit Çağlar ile birlikte atalarının topraklarında olmalarının kendisi için büyük bir gurur vesilesi olduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU: ÇAĞLAR HEPİMİZE ÖRNEK OLDU

Köy halkı ile birlikte yenilen yemeğin ardından Cavit Çağlar, cami avlusunda hemşerilerine seslendi. Kendisinden önce söz alan Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, “Bu bölgede, Batı Tkakya’da yetişip Türk dünyasına, İslam âlemine hizmet etmiş insanlar bugün aramızda. Köklerinin olduğu yerlere tekrar gelip bizleri görmelerinden ziyadesiyle memnun olduk” dedi. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu da, Cavit Bey’in babasının köyü Üşekdere’ye 4 kilometre uzaklıktaki Kızılağaç’ın kendi babasının köyü olduğunu söyledi. Bugün Cavit Çağlar ile birlikte atalarının topraklarında olmalarının kendisi için büyük bir gurur vesilesi olduğunu anlatan Çavuşoğlu, Cavit Çağlar’ın kendilerine örnek olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, “Bizim önümüzde adeta bir yol haritası olmuştur. Ülkeye, millete, insana nasıl hizmet edilir onu göstermiştir. Onu burada kucaklamak benim için çok değerliydi. Kendisi yıllardır şu köye gelme heyecanını ve hasretini yaşıyordu. Buralara gelmesi bizler için güç kaynağı oldu” diye konuştu.

iceri2-010.jpg

TOPRAK ÇEKİYOR İNSANI

Batı Trakyalı hemşerilerine teşekkür konuşması yapan Cavit Çağlar, duygularını anlatmakta güçlük çektiğini ifade ederek, kendisine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti belirtti. Kendi ailesinin şartlar gereği bu köyden ve Batı Trakya’dan göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Çağlar, “Sizleri burada kalarak evinizi barkınızı bırakmadığınız için tebrik ediyorum. Babam burada doğmuş. Sonra Gümülcine’ye geçmişler. Orada babam Hasköylü olan annemle evlenmiş. Oradan da anavatana göç etmişler. Önce Akhisar’a gitmişiz. Sonra babam, dedem rahmetli olmuş İstanbul’a gelmişiz. Benim başımdan çok olaylar geçti. Ama bu yörenin insanının doğuştan gelen bir gücü var. Asla pes etmiyor. Ben de Hakan Bey kardeşim gibi Türkiye’nin iki numarası oldum; Başbakan Yardımcılığı yaptım” ifadelerini kullandı. Ne olursa olsun insanı doğup büyüdüğü yerlerin insanı çektiğini vurgulayan Çağlar şöyle devam etti: “Toprak çekiyor insanı. Beni de çekti. İnanın buraya insanın sevgilisine, âşık olduğu birisine gelir gibi geldim. Sizlere, Hakan kardeşime teşekkür ediyorum. Allah izin verirse bir daha gelmek isterim” dedi. Cavit Çağlar, “Türk dünyası hep böyle asil kalacaktır’ cümlesiyle sözlerini noktaladı. Konuşmanın ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, aralarında akrabalarının da bulunduğu köy halkı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

caglar-3-002.jpg

BATI TRAKYA’NIN UNUTULMAZLARI ARASINDA

Cavit Çağlar, Hakan Çavuşoğlu ile birlikte Batı Trakya Türklerinin hak arama mücadelesinin sembol noktalarından biri olan Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde (GTGB) halkla buluştu. TC Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu’nun da hazır bulunduğu organizasyonda, Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde oluşturulan köşede Cavit Çağlar’ın da kısa bir özgeçmişi ile birlikte fotoğrafına yer verilmesi dikkat çekti. GTGB Başkanı Necat Ahmet, Çağlar ve Çavuşoğlu’na gecenin anısına elişi tablo hediye etti.

caglar-4-002.jpg

iceri3-008.jpg

icewri.jpg

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X